Behandelen van corona in regio Zuid-Holland Zuid

Geplaatst op: 23 maart 2020

Ziekenhuizen kunnen voldoende coronapatiënten opvangen
Op dit moment kunnen de ziekenhuizen in de regio de stroom aan coronapatiënten goed aan. Er is nog steeds voldoende zorgcapaciteit. Ziekenhuizen in onze regio voeren voorlopig uitsluitend dringend noodzakelijke behandelingen uit. Alle niet-spoedeisende behandelingen worden uitgesteld. Daardoor kunnen enkele verpleegafdelingen omgevormd worden tot ‘corona-afdelingen’. Mocht dat veranderen, dan kan er uitgeweken worden naar verpleeghuizen.

Wanneer word je getest?
Alleen patiënten, die verdacht zijn op het coronavirus en waarbij de verwachting is dat zij ernstig ziek worden, worden getest als dit van belang is voor de verdere behandeling. Dit zijn:

  • personen van 70 jaar en ouder;
  • personen met onderliggend lijden (conform de indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie);
  • ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie (kunnen in principe in het ziekenhuis getest worden).

De huisarts bepaalt of er bij personen met een verhoogd risico een reden is om te testen. Niet alle ouderen met koorts of luchtwegklachten hoeven namelijk getest te worden. Er hoeft alleen getest te worden als dit consequenties heeft voor de behandeling. Bij een patiënt in een zorginstelling kan overlegd worden met de GGD.

Uitzieken
Andere personen met of zonder luchtwegklachten worden niet meer getest. Ook niet als zij uit een ‘besmet’ gebied komen of contact hebben gehad met iemand die positief getest is op het coronavirus. Bij het ontstaan van luchtwegklachten, met of zonder koorts, moeten zij direct thuisblijven en uitzieken totdat zij tenminste één dag klachtenvrij zijn. Ook voor de rest van het gezin geldt dat zij thuis moeten blijven, ook al hebben zij geen klachten.

Contactonderzoek
Het contactonderzoek van de GGD richt zich vooral op de groepen kwetsbare patiënten, zoals in de tweede alinea van dit artikel is aangegeven. Het testbeleid krijgt als doel het in kaart brengen van het aantal kwetsbare personen dat besmet wordt met het coronavirus én ernstige klachten krijgt. Dit om de zorgcapaciteit zoveel mogelijk daarop aan te passen. Als deze groep zo vroeg mogelijk in beeld is, hoeven minder mensen uiteindelijk naar de IC. Het contactonderzoek bij deze groep is erop gericht om met name andere kwetsbare personen op te sporen.

Verpleeg- en verzorgingstehuizen openen aparte afdeling voor ernstig zieke mensen
Verpleeg- en verzorgingstehuizen in onze regio openen aparte afdelingen voor bewoners die ernstig ziek zijn, om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Momenteel wordt ook gekeken hoe we onder andere zorghotels in onze regio kunnen inzetten.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn hard nodig voor de mensen die werken in de zorg. Ook binnen onze regio zijn persoonlijke beschermingsmiddelen schaars. We doen daarom ook verschillende oproepen bij bijvoorbeeld bedrijven in de regio om ongeopende beschermingsmiddelen bij ons aan te leveren. Wij zijn vooral op zoek naar mondkapjes (ffp1/ffp2), schorten, veiligheidsbrillen en handschoenen.

Bedrijven uit de regio doen al mee
Bedrijven die nog spullen hebben liggen, leveren ons spullen aan en daar zijn we echt ontzettend blij mee! Zo hebben Da Vinci college Dordrecht, Intersafe Dordrecht en glasfabriek Leerdam beschermingsmiddelen bij ons aangeleverd die zij zelf nog niet hebben gebruikt. Deze spullen zijn verdeeld over zorginstanties in Zuid-Holland Zuid waar deze spullen hard nodig zijn. Met deze spullen zijn zij enorm geholpen.

Heb jij nog spullen liggen? Lever ze in!
Particulieren en bedrijven kunnen nog steeds ongeopende persoonlijke beschermingsmiddelen aanleveren bij de GGD, de ziekenhuizen of de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Heb je iets over wat wij kunnen binnen de zorg kunnen verspreiden? Stuur dan een mail naar [email protected].

Meer informatie
Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vindt u op de speciale nieuws-pagina op onze website. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM  en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Deel dit bericht

Reageren is niet (meer) mogelijk. Heb je een vraag of opmerking, gebruik dan het contactformulier.