Blushelikopter

Blushelikopter oefent in Zuid-Holland Zuid

Geplaatst op: 14 april 2022
De inzet van blushelikopters gebeurt niet vaak in onze regio. Daarom is oefenen belangrijk. Blushelikopters worden het meest ingezet voor natuurbrandbestrijding, omdat de situatie snel onbeheersbaar kan worden. Deze situatie maakt de inzet van de blushelikopters zeer waardevol. En niet alleen bij natuurbranden. Ook bij sommige gebouwbranden. Om die reden heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid donderdag 14 april een samenwerkingsoefening georganiseerd met Defensie en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Bij natuurbranden wordt steeds vaker gebruik gemaakt van heli-blussing, waarbij een helikopter met een grote waterzak pendelt tussen een brandhaard en een waterwinplaats. Dit wordt ook wel Fire Bucket Operations (FBO) genoemd. In bepaalde situaties kan een veiligheidsregio ook een beroep doen op de blushelikopters. Bijvoorbeeld bij een brand in moeilijk toegankelijk terrein of waarbij de kern van de brand onbereikbaar is. Zo is in 2018 een blushelikopter ingezet bij een industriebrand in de gemeente Molenlanden en vorig jaar in ’s-Hertogenbosch.

blushelikopters

FBO
De Koninklijke Luchtmacht, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) organiseren heli-blussingen. Het NIPV coördineert de voorbereidingen en de beleidsmatige aspecten voor het FBO-bijstandsteam. De Koninklijke Luchtmacht en VNOG voeren de blusoperaties in de praktijk uit. Zij doen dit samen met de betrokken veiligheidsregio. Het FBO-bijstandsteam helpt veiligheidsregio’s in situaties waar zij met normale blusmiddelen niet snel effectief kunnen optreden.

Samenwerking
In het oefenscenario was een grote brand uitgebroken bij een houthandel in Dordrecht. De blushelikopter ondersteunde de overheidsbrandweer bij de blussing. De oefening werd georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met Defensie en de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De omgeving van de oefenlocatie is vooraf geïnformeerd.

blushelikopters
blushelikopters