Meisje met een vergrootglas

Brandweer zoekt speurneuzen!

Geplaatst op: 26 september 2019
Brandweer zoekt speurneuzen! Ga naar www.brandweerzoektspeurneuzen.nl, speel de game en vind alle brandgevaarlijke situaties. Heb je ook opgelet of de telefoon wel veilig opgeladen wordt? Of wist je niet dat je telefoon in bed opladen best gevaarlijk is?

De impact van een woningbrand is enorm. Zelfs als er geen slachtoffers zijn. In de praktijk zien we steeds meer branden veroorzaakt door (defecte) elektrische apparaten of foutief oplaadgedrag. Aangezien het aantal elektrische apparaten in de toekomst verder zal toenemen, neemt daarmee ook het risico op brand veroorzaakt door deze apparaten toe.

Nationale brandpreventieweken
Voor de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting reden om tijdens de Nationale Brandpreventieweken die elk jaar in oktober plaatsvinden aandacht te vragen voor het veilig opladen van elektrische apparaten. We willen juist al aan kinderen leren, hoe zij veilig kunnen opladen. Dit gebeurt onder andere via de online game op www.brandweerzoektspeurneuzen.nl. In het bijzonder richt deze game zich op 9-12 jarigen. Klassikaal, of individueel spelen; het kan allebei. In het hele land worden scholen gestimuleerd om de game met de hele klas te doen, zodat zoveel mogelijk kinderen leren hoe zij brandgevaarlijke situaties kunnen ontdekken en daarmee brand voorkomen.

Alle scholen speurneuzen…
Hoe kun je nu zorgen dat zoveel mogelijk scholen op de hoogte zijn van deze game? Wij dachten; zorg tijdens de Kinderboekenweek voor een aandachttrekker in de brievenbus van alle scholen. Elke school in Zuid-Holland Zuid heeft een voorleesboek over de brandweer in de brievenbus gekregen. De boodschap bij het boek is: lees dit boek met de jonge schoolkinderen en daag de oudere kinderen uit voor de online game.

Heeft de school van jouw kinderen al aandacht besteed aan het thema brandveiligheid? Help je ons mee onze samenleving nog (brand)veiliger te maken? Zo zorgen we samen voor minder branden, minder slachtoffers en minder schade.

Heel Zuid-Holland hetzelfde
De vier veiligheidsregio’s van Zuid-Holland hebben besloten om zich tijdens de Nationale Brandpreventieweken niet alleen op de 9-12 jarigen te richten, maar ook de jongere kinderen aan te spreken. Haaglanden, Hollands-Midden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid maken allemaal gebruik van het boek ‘Oei, de taart!’. Dit is een voorleesboek voor kleuters. Onder het mom; ‘Jong geleerd is oud gedaan’, wordt ook bij deze kinderen spelenderwijs het thema brandveiligheid onder de aandacht gebracht.

Meer informatie?
Kijk op www.brandpreventieweek.nl, of neem contact op met de brandweer via [email protected].