Meisje met een mondkapje die symbolisch een kaartje met de naam coronavirus doorscheurt

BSO mag weer open, openingsplan geeft zicht op verdere versoepelingen

Geplaatst op: 13 april 2021
“Op dit moment zijn er 160.000 besmettelijke mensen in ons land, net zoveel als op de top van de eerste golf,” aldus demissionair premier Rutte op de persconferentie van 13 april. Het kabinet verlengt daarom de geldende coronamaatregelen. Er is één uitzondering: vanaf maandag 19 april mag de buitenschoolse opvang (BSO) weer open, onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen. Daarnaast presenteert het kabinet een openingsplan, waarin duidelijk wordt wanneer welke maatregelen losgelaten kunnen worden. De eerste datum waarop maatregelen losgelaten kunnen worden als het aantal ziekenhuisopnames dat toelaat, is woensdag 28 april. Het besluit daarover neemt het kabinet op dinsdag 20 april. 

“Ziekenhuizen liggen weer net zo vol als tijdens de eerste golf coronabesmettingen en de planbare zorg is bijna volledig afgeschaald. Er wordt met man en macht gewerkt om code zwart te voorkomen, het moment dat alle bedden vol liggen,” zo schetst Rutte de situatie op dit moment. Tegelijkertijd is de situatie in de samenleving niet minder nijpend. “In horeca, winkels, musea en theaters, reiswereld, sport, onderwijs, eenzamen jongeren én ouderen, en in gezinnen nemen de problemen toe. De beperkingen in ons dagelijks leven gaan steeds meer knellen. Dus vinden we het moeilijker om ons aan de maatregelen te houden.” 

In vijf stappen versoepelen richting de zomer
Ondanks de nijpende situatie op dit moment, stelt het kabinet dat het einde in zicht is. Als we over de piek van de derde golf heen raken, kan de samenleving op een verantwoorde manier weer open. Dan kunnen de coronamaatregelen stapsgewijs losgelaten worden. Met kleinere stappen aan het begin en met grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd. Tot aan de zomer verlopen de versoepelingen in zes stappen, totdat alleen de basismaatregelen nog gelden. 

In de eerste stap in het openingsplan:
- gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
- vervalt de avondklok; en
- mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1. 

“Laten we ons met het einde in zicht niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels. Kijk hoe ver we samen zijn gekomen. We zijn de eerste golf ook samen door gekomen. Nu moeten we erin slagen samen over de eindstreep te gaan. Dit openingsplan biedt zicht op een hopelijk mooie zomer,” aldus Rutte. 

Meer informatie vind je in het bericht op Rijksoverheid.nl.

Een uitgebreide toelichting op het openingsplan vind je ook op de website van de Rijksoverheid.