persconferentie rijksoverheid

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Geplaatst op: 17 november 2020
Het aantal coronabesmettingen daalt. Premier Rutte gaf in de persconferentie op 17 november aan dat de cijfers nog steeds te hoog zijn, maar de trend is dalend. “De cijfers laten zien dat de maatregelen werken, of beter gezegd, dat ons gedrag werkt. We moeten volhouden en een tandje bijzetten. Er gloort voorzichtig licht aan het eind van de tunnel, maar we moeten de tanden nog even op elkaar houden”. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We gaan daarom terug naar het maatregelenpakket van twee weken geleden."

Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open en we hebben meer mogelijkheden om te sporten. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. Het advies blijft om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca. 

De maatregelen vanaf 19 november 

Groepen: 

 • Thuis ontvang je maximaal 3 personen per dag. Je ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag. 
 • Buitenshuis mag je met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen. 
 • In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30. 

Het dagelijks leven: 

 • Reis zo min mogelijk. 
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. 
 • Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV. 
 • In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les. 
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn hotels voor hotelgasten die er overnachten, uitvaartcentra, luchthavens voorbij de security check, bedrijfskantines, eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten, eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie. 
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. 
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven. 
 • Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd. 
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte. 
 • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van warenmarkten (de gewone weekmarkten), beurzen en congressen, bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc. Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club. Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie. 
 • In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt. 
 • Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten). 
 • Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van professionele zangers, kinderen tot en met 12 jaar, zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging en zingen als onderdeel van een demonstratie. 
 • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn. 

Sporten is beperkt mogelijk: 

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal) en voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie. 
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan). 
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten. 
 • Geen publiek bij sport. 

Reizen:
Voor reizen in Nederland geldt: 

 • Reis zo min mogelijk. 
 • Ga je toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres. 
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte. 

Voor reizen naar het buitenland geldt: 

Feestdagen
Sinterklaas kan binnen de regels van de gedeeltelijke lockdown gevierd worden. Premier Rutte verwijst naar de creativiteit van de Sint: ‘Sinterklaas heeft zelf het goede voorbeeld gegeven. Laten we hem volgen. Pakjesavond kunnen we bijvoorbeeld in kleine groepjes vieren, digitaal of verspreid over meerdere dagen. Daarnaast doet de Sint alleen zijn inkopen en waar mogelijk lokaal of anders online”. 

Het is te vroeg voor een besluit over welke maatregelen kunnen gelden rondom kerst en oud & nieuw. Dit hangt af van hoe we het de komende weken met elkaar doen. Minister De Jonge: “Hopelijk is er vanaf half december iets meer ruimte voor de dingen die we zo graag doen. Zo kunnen we tijdens deze donkere dagen extra aandacht voor elkaar hebben. Iets waar heel veel behoefte aan is”. Maar de minister geeft ook aan dat we voorzichtig moeten blijven: “We moeten erop letten dat we ons met kerst geen derde golf cadeau doen. We moeten nu volhouden om elkaar met de feestdagen een groot cadeau te geven”. 

Testen en traceren
De testcapaciteit wordt nog steeds uitgebreid. Minister De Jonge: “De komende maanden gaan we vaker testen. Zo zitten we het virus dichter op de hielen. Mensen, laat je testen als je verkouden of grieperig bent en blijf binnen”. Vanaf 1 december kan iemand ook getest worden als hij of zij geen klachten heeft, maar wel risico heeft gelopen op een besmetting. Dus als de CoronaMelder-app een melding geeft of als iemand naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek. Vanaf dat moment gaat diegene in quarantaine. Na vijf dagen kan hij of zij zich laten testen en stopt bij een negatieve test de quarantaine. 

Uitgebreide informatie
Voor meer informatie verwijzen we je naar het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.  De persconferentie in eenvoudige taal lees je hier.