Gebarentolk Irma Sluis en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie

Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

Geplaatst op: 20 januari 2021
Premier Rutte en minister de Jonge kondigden in een persconferentie vanmiddag extra maatregelen aan, waaronder een avondklok. ‘De extra maatregelen helpen om ons leven stap voor stap terug te krijgen, maar eerst moeten we ons nog een keer schrap zetten. De Britse variant krijgt steeds meer voet op Hollandse bodem. De waarschuwing voor de derde golf moeten we serieus nemen. We moeten er alles aan doen om het aantal besmettingen te verlagen en de derde golf vooruit te schuiven. De avondklok is een heftige maatregel. Niemand staat te juichen bij een avondklok, maar we moeten dit met elkaar doen en elkaar daarin stimuleren. Door nu extra maatregelen te treffen, kunnen we eerder perspectief bieden.’

Of en wanneer de avondklok er komt weten we na het kamerdebat morgen. De premier wil en kan dit besluit niet nemen zonder parlementaire steun. Meer informatie hierover volgt zodra het bekend is.

Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Het doel is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Zo kunnen we het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Want we willen niet over een paar weken terugkijken op dit moment en constateren dat we onvoldoende hebben gedaan.

Lees welke maatregelen gelden in een kort overzicht.

Lees de uitbreide toelichting op de nieuwe maatregelen via Rijksoverheid.nl.