GGD-medewerkers in beschermende pakken in coronateststraat

De tweede golf voorkomen én voorbereid zijn als deze komt

Geplaatst op: 24 juni 2022
Minister Hugo de Jonge lichtte in de persconferentie van 24 juni toe op welke manier Nederland zich voorbereid op een onverhoopte tweede golf van besmettingen.

Samen de tweede golf voorkomen: laat je testen
De enige manier om een golf te voorkomen is je gezond verstand te gebruiken, je verantwoordelijk te voelen en elkaar te beschermen, vertelt De Jonge. “De grote vrijheid vanaf 1 juli gaat gepaard met grote verantwoordelijkheid om het virus onder controle te houden. Wij kunnen klaar zijn met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons”.

Hij riep iedereen op om alles op alles te zetten om een tweede golf van besmettingen te voorkomen. Het belangrijkste dat iedereen daarvoor kan doen is de maatregelen volgen én je snel laten testen als je klachten hebt. Waar het virus de kop opsteekt, moeten we het snel de kop kunnen indrukken. Daarom benadrukt De Jonge: “Heb je klachten, laat je testen. Bel met klachten meteen 0800 1202. Als we dat goed blijven doen zal het ingrijpen regionaal of lokaal zijn en hopelijk niet meer landelijk.”

Om het virus tijdig de kop in te drukken is het belangrijk om te weten hoe en waar het virus zich verspreidt. De GGD gaat besmettingen na met bron- en contactonderzoek en dit helpt. Het zorgt dat we besmettingen nog sneller in beeld brengen. Daarmee beperken we de verspreiding en het kan quarantainetijd verkorten. Ook wordt het rioolwater gemeten op aanwezigheid van het coronavirus. We kunnen een steeds sneller en scherper beeld geven van de verspreiding van het virus, ook regionaal en lokaal. Zo weten we of én waar we moeten ingrijpen. Op coronadashord.rijksoverheid.nl is het nauwkeurig te volgen.

Voorbereid op een tweede golf
De Jonge: “Als de tweede golf komt, moeten we die aankunnen. We laten ons adviseren door onafhankelijke deskundigen. We doen het om ervoor te zorgen dat zorg het aankan en om kwetsbaren te beschermen.” Nederland bereid zich voor op  een tweede golf. Zo zijn er veel persoonlijke beschermingsmiddelen ingeslagen en komen artsen en het Landelijk Netwerk Acute Zorg en met een plan om de capaciteit van de intensive care flexibel te verhogen naar 1700 bedden.

Andere stappen in de strijd met het coronavirus
We zijn pas echt beschermd als er een vaccin is. Nederland heeft samen met enkele andere landen uit Europa het voortouw genomen om een toegankelijk betrouwbaar vaccin te ontwikkelen.

“Voorkomen is beter dan genezen. Omdat er nog geen vaccin is ondersteunen we de zoektocht naar een behandeling van de ziekte. Ook maken we maken innovatieve behandelingen sneller mogelijk,” licht De Jonge toe. Daarnaast wordt ook de landelijke app verder ontwikkeld.