Toetsenboord met cyber crime erop

ECSM: verbeter uw digitale veiligheid

Geplaatst op: 3 oktober 2021
Oktober is European Cybersecurity Month. De hele maand zal er aandacht zijn voor digitale veiligheid. Met tips wat u moet doen en laten.
Pion op toetsenbord

Er is reden voor extra aandacht. De media berichten over digitale fraude via valse websites (phishing, oftewel vissen naar uw gegevens). Welke vorm van cybercrime komt op dit moment veel voor? Dat staat in het cyberweerbericht. Het meest actuele bericht is van juli 2021. Die noemt: "Toename fraude bij online aankopen." Het gaat om artikelen die worden gekocht bij een (nep)webwinkel of (echte) webveiling. Die producten moeten vooraf worden betaald. Vervolgens worden ze niet geleverd.

Ouderen en jongeren
Onderzoek toont aan dat ouderen alerter op internet-onveiligheid zijn dan jongeren. Dat is positief. Maar senioren beschikken wel over minder actuele kennis op dit gebied dan de jeugd. Ouderen zijn hierover realistisch, maar lopen nog steeds het grootste gevaar. Jongeren daarentegen kunnen hun eigen kennis overschatten. Ze zijn soms ook lakser. Daardoor lopen ook zij risico.

Bij uw thuis
Hoe staat het met uw digitale veiligheid thuis? Om die te controleren en verbeteren, kunt u twee dingen doen:
* Uw kennis testen via Veiliginternetten.nl. Zie daar Quizzen, bijvoorbeeld 'Is het echt of nep?' Dit is een leerzame quiz waarbij u echt goed moet kijken of berichten op een mobieltje wel kloppen. Er staan ook andere quizzen, b.v. over social media en phishing.
* De tips van professionals bekijken en die toepassen, ook via Veiliginternetten.nl, zie Alert Online. Daar staan onder 'menu' hoofdstukjes over 'Digitaal opgroeien', 'Internetbankieren' en - een hele belangrijke - 'Basisbeveiliging'.
* Meer tips en informatie over hoe je jouw computer en internetverbinding kunt beveiligen vind je in het 'Veilig internet' dossier op de website van VPNGids. De toepasbare informatie en de tips op deze webpagina helpen om de veiligheid te waarborgen.