Foto van de persconferentie met Mark Rutte, gebarentolk en Hugo de Jonge

Eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepelingen

Geplaatst op: 23 maart 2021
Tijdens de persconferentie van 23 maart kondigde demissionair minister president Rutte aan dat de huidige maatregelen om het coronavirus tegen te gaan worden verlengd. “Mooiere tijden liggen voor ons. Deze breken aan als straks de belangrijkste groepen zijn gevaccineerd en er weer meer kan. Ons eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepelingen,” aldus Rutte.

Verlenging maatregelen
Alle maatregelen die nu gelden blijven hetzelfde en worden verlengd met 3 weken tot en met 20 april. Een compleet overzicht van de maatregelen vind je op de website van de rijksoverheid.

Avondklok uur later van kracht
De avondklok wordt met drie weken verlengd, tot en met 21 april 04:30 uur. Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok wel een uur later in, namelijk vanaf 22:00 uur. Dit vanwege de zomertijd en op dringend advies van de burgemeesters uit het Veiligheidsberaad en de Politie.

Reisadvies verlengd
Het negatief reisadvies wordt verlengd tot en met zaterdag 15 mei. Dit reisadvies geldt dus ook tijdens de meivakantie. “We hebben goede hoop dat in de zomervakantie weer meer kan.” aldus Rutte.

Onderwijs
Met de inzet van zelftests is het volgens demissionair minister Hugo de Jonge mogelijk om eind april  1 dag per week fysiek onderwijs te geven voor HBO en WO.

Vanaf 26 april zal het voor studenten van het hoger onderwijs (HBO en WO) weer mogelijk zijn om één dag per week les op locatie te volgen. Dit is nog wel afhankelijk van een daling van de besmettingscijfers en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Eigen gedrag snelste weg naar versoepelingen
"De snelste manier om van de beperkende maatregelen af te komen is ons er aan te houden, zo goed als we kunnen”, vertelt De Jonge. Rutte wijst hierbij op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid: “Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. We moeten het samen blijven doen. We kunnen deze lastige tijd met elkaar inkorten. We kunnen de prognoses verslaan en eerder terug naar het normale leven, als we ons aan de basisregels houden. De basis is en blijft hetzelfde. Was je handen, houd 1,5 meter afstand en laat je testen. Daarmee help je de horeca, ondernemers, kan het onderwijs eerder open en voorkom je besmettingen bij familie en vrienden.”

Vooruitblik naar de zomervakantie
“We hebben goede hoop dat in de zomervakantie weer meer kan.” aldus Rutte. De Jonge licht toe dat vaccineren gaat helpen: "Als de zomervakantie begint kan iedereen die dat wil de eerste prik hebben gekregen. We verwachten dat er dan veel meer mogelijk is dan nu."