Foto van de persconferentie met Mark Rutte, gebarentolk en Hugo de Jonge

Einde lockdown, nog wel beperkingen

Geplaatst op: 28 mei 2021
Steeds minder mensen zijn met corona besmet en liggen in het ziekenhuis. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend dat stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder gezet wordt. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. Rutte voegt daar nog wel aan toe: “Als we elkaar meer gaan ontmoeten, moeten we beter opletten, op onszelf, op elkaar, maar ook voor onszelf en voor elkaar.” 

Aangepaste coronamaatregelen per 5 juni 

 • Thuisbezoek naar 4 personen. 
 • Groepsgrootte buiten 4 personen. 
 • Thuiswerken blijft de norm. Samenkomsten interne teams wel toegestaan voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn wel weer toegestaan. 
 • Grote zalen met 1.000 of meer vaste zitplaatsen: maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. 
 • Musea en monumenten mogen binnen weer open. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. 
 • In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. 
 • De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open.
 • Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten.
 • Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan.
 • Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. 
 • Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. 
 • Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden.

Coronatoegangsbewijzen: 1,5 meter de norm in plaats van maximaal aantal 

Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen. 

Voorlopig nog voorwaarden 

“Als het sneller kan en verantwoord is, moet je niet aarzelen om het te doen,” zei Rutte over het versneld zetten van stap 3 van het openingsplan. Het is onvermijdelijk dat er voorlopig nog voorwaarden gelden. Belangrijk blijft dat we drukte blijven vermijden en ons allemaal aan de basisregels blijven houden, ook als we al gevaccineerd zijn: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. We werken thuis als dit kan. En we laten ons vaccineren, zodra we aan de beurt zijn. Dan kan er snel steeds meer.  

Vervolgstappen openingsplan 

Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni gepland. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt.

Bekijk alle versoepelingen in het bericht op de website van rijksoverheid.