Gemeenten en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Gemeenten en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bereid om zich in te spannen voor extra verzoek opvang asielzoekers

Geplaatst op: 29 augustus 2022
Het Kabinet heeft de veiligheidsregio’s verzocht om de huidige crisisnoodopvang van asielzoekers te verlengen tot 31 december én crisisnoodopvang te realiseren voor nog eens 225 asielzoekers.  
De burgemeesters van de gemeenten in regio Zuid-Holland Zuid willen solidair zijn naar hun collega-bestuurders, en de asielzoekers die nú een oplossing nodig hebben voor wat hen overkomt. Ondanks dat zijn de uitdagingen om nog meer opvang te organiseren groot.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Wouter Kolff over dit verzoek: 'De situatie in Ter Apel is helaas nog steeds schrijnend. Deze opvangcrisis heeft dan ook meer visie en daadkracht van het kabinet nodig. Er moet een structurele oplossing komen voor dit probleem. Nu plakken we spreekwoordelijk met pleisters terwijl eigenlijk een operatie nodig is. Dat is niet aan veiligheidsregio's of gemeenten maar aan het kabinet. Ik roep het kabinet dan ook op om de tijd tot 31 december effectief in te zetten, en de operatie die nodig is nu echt en goed uit te voeren. In deze uitzonderlijke situatie, waarin we met alle overheidslagen samenwerken, kunnen we alleen succesvol zijn als we onderlinge afspraken ook echt nakomen.  Tot 31 december zijn wij, ondanks de druk die dit legt op de organisatie, bereid de druk in Ter Apel te verlichten en mensen in onze stad en regio tijdelijk op te vangen.'

De veiligheidsregio en de gemeenten in regio Zuid-Holland Zuid onderzoeken of de 2 locaties waar de asielzoekers op dit moment worden opgevangen verlengd kunnen worden. Ook zetten zij zich in om plekken te vinden om extra asielzoekers op te kunnen vangen. Door de grote opgave die al uitgevoerd wordt voor het opvangen van vluchtelingen is het organiseren van nieuwe locaties, inrichting en bemensing een grote uitdaging. Garantie dat het slaagt is er niet. De gemeenten hebben uitgesproken samen te gaan werken bij deze opgave, los van in welke gemeente een eventuele extra opvangplek gerealiseerd kan worden.