Twee mannen gehurkt bij apparatuur

Grote selectiedag vrijwilligers brandweer

Geplaatst op: 4 juli 2021
Bijna veertig potentiële vrijwilligers voor de brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid hebben zaterdag 3 juli in Dordrecht een selectietestdag doorlopen.

De 36 nieuwelingen kwamen goed voorbereid en vol energie in groepjes binnen, in sporthal Fanny Blankers Koen, aan de Sportboulevard. Ze zijn geworven via de succesvolle campagne Gabijdebrandweer.nl. Ditmaal was er een vijftal vrouwen bij.

Coopertest
De potentiële vrijwilligers zijn een halve dag getest op hoogte- en engtevrees, technische aanleg, zwemmen, duiken en hardlopen. Een pittige uitdaging was de bekende Coopertest: binnen twaalf minuten minstens 2.200 tot 2.400 meter rennen. Meerdere kandidaten gaven aan te verwachten dit met moeite te gaan halen, al hadden ze flink getraind.

Man in zwembad
Coopertest met toekijkende beoordelaar

Onderwater
Bij het zwemmen ging het om twintig meter onderwater zwemmen (bijna de lengte van één baan) en zes ringen van de bodem oprapen. Engtevrees (claustrofobie) werd getest met een blinddoek, in een donkere kleedkamer. Die werd, bij wijze van grap, het ‘spookhuis’ genoemd. Daar moesten de kandidaten als tastend en kruipend de uitgang vinden. Hoogtevrees is getest op 32 meter hoogte, daarna zakken en een behendigheidsproef met een touw en emmer uitvoeren. De technische test bestond uit omgaan met een knipper en spreider. Dit is apparatuur die de brandweer onder meer gebruikt om autowrakken open te knippen.

Primeur
Deze selectiedag was een primeur: het is voor de eerste keer dat in Zuid-Holland Zuid voor een tiental posten tegelijk collega's worden geworven. Op de regionale wervingscampagne via social media was flinke respons: meer dan honderd reacties. Het gaat om vacatures in kazernes in Dordrecht, Papendrecht, Strijen, Heinenoord, Goudriaan, Mijnsheerenland/Westmaas en Boven-Hardinxveld.

Twee mannen gehurkt met elektrisch gereedschap
Donkere vrouw met plaat voor haar hoofd

Media
Van de media waren het AD en RTV Dordrecht op de selectietestdag aanwezig. Bas Bor, specialist opleiden en oefenen, lichtte toe wat ‘vrijwilliger bij de brandweer’ inhoudt: "Dit werk vergt wel wat, maar je krijgt er veel voor terug. Je bent dienstbaar, je levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Het is prachtig werk, met veel dynamiek. Op het moment dat mensen je echt nodig hebben, stá je er. Je gaat hecht samenwerken met collega's, je vormt een hecht team, het wordt een soort tweede familie."

De 36 kandidaten ontvangen na een week de uitslag.

Zie ook het AD, nieuwsbericht: 'Kruipen, duiken en werken op hoogte: kandidaten voor de brandweerbgaan tot het uiterste in pittige test." (3 juli 2021).

Hoogwerker onderaanzicht