Visual Rijksoverheid over coronamaatregelen

Houd corona buiten de deur

Geplaatst op: 18 september 2020
"Het gaat niet goed met de ontwikkeling van het coronavirus in ons land.” Dat benoemden premier Rutte en minister De Jonge in de persconferentie van 18 augustus. “Als we niet oppassen, zijn we terug bij af.”

Op dit moment vinden de meeste besmettingen plaats achter de voordeur: bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en in vriendengroepen.

Daarvoor gelden vanaf 19 augustus de volgende dringende adviezen:

  • Blijf zo veel mogelijk thuiswerken;
  • Ontvang je mensen thuis? Houd je dan aan een maximum van 6 gasten, exclusief kinderen onder de 12 jaar, en houd je aan de 1,5 meter afstand;
  • Houd thuis geen feesten, borrels, andere bijeenkomsten voor grote groepen, ga daarvoor liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek.

Kortere quarantainetijd 
De tijdsduur van quarantaine wordt verkort van 14 naar 10 dagen. Premier Rutte en minister de Jonge roepen daarnaast op om de quarantainemaatregelen strikt op te volgen. Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine. Ook benoemden ze dat het belangrijk blijft om je snel te laten testen bij klachten en de adviezen van de GGD op te volgen als je gebeld wordt in een bron- en contactonderzoek. Door deze maatregelen en onderzoeken verbetert het zicht op de verspreiding van het virus. En kan snel en gericht worden bijgestuurd om de verspreiding tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.

Scholen
Nu de scholen weer starten wordt ook daar met man en macht gewerkt aan een veilige omgeving. Rutte en de Jonge benadrukken: kinderen blijven thuis als ze klachten hebben. Kinderen blijven ook thuis als iemand in het gezin positief test op corona.

Lees hier de toelichting op de persconferentie op de website van de rijksoverheid.