appelgaard

Huidige opvang asielzoekers in regio Zuid-Holland-Zuid kan verlengd worden

Geplaatst op: 30 augustus 2022
Naar aanleiding van het verzoek van het kabinet aan de veiligheidsregio’s om de huidige crisisnoodopvang voor asielzoekers te verlengen tot 31 december én crisisnoodopvang te realiseren voor nog eens 225 asielzoekers hebben de gemeenten Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht resultaat geboekt. Voor beide opvanglocaties kan de opvang langer doorgaan.

Opvang Marconiweg Dordrecht
In Dordrecht, waar 170 plekken voor asielzoekers zijn gerealiseerd aan de Marconiweg, is de huurovereenkomst met de eigenaar van het pand verlengd. Deze crisisnoodopvang is inmiddels een aantal maanden in gebruik. Maximaal 160 asielzoekers worden hier opgevangen. Ze hebben een veilig tijdelijk onderkomen en zijn daar dankbaar voor. Om tegemoet te komen aan de vraag van het rijk, wordt de crisisnoodopvang aan de Marconiweg met drie maanden verlengd tot 31 december 2022. Lees meer in de toelichting van gemeente Dordrecht.

Opvang HIA
Ook in Hendrik-Ido- Ambacht, waar 30 asielzoekers tijdelijk een veilige plek hebben in de crisisnoodopvang aan de Weteringsingel, is verlenging van de opvang tot 31 december afgesproken. Lees meer in de toelichting van gemeente Hendik-Ido-Ambacht.

Extra plekken
De veiligheidsregio en de gemeenten in Zuid-Holland zuid zoeken nog  naar plekken om extra asielzoekers op te kunnen vangen. Door de grote opgave die al uitgevoerd wordt voor het opvangen van vluchtelingen is het organiseren van nieuwe locaties, inrichting en bemensing een grote uitdaging. Garantie dat het slaagt is er niet. De gemeenten hebben uitgesproken samen te gaan werken bij deze opgave, los van in welke gemeente een eventuele extra opvangplek gerealiseerd kan worden.

Oproep aan het kabinet
In de tussentijd roept Wouter Kolff, Voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid het kabinet op om de tijd tot 31 december effectief in te zetten, en de operatie die nodig is nu echt en goed uit te voeren. Tot die tijd zijn wij, ondanks de druk die dit legt op onze samenleving en onze organisatie, bereid de druk in Ter Apel te verlichten en mensen in onze stad en regio tijdelijk op te vangen.