Mensen houden afstand in de rij

Kabinet staat stil bij maatregelen tegen verspreiding corona

Geplaatst op: 1 september 2020
In de persconferentie van 1 september 2020 hebben minister-president Rutte en minister De Jonge gedeeld wat de stand van zaken is met betrekking tot het coronavirus op dit moment. Ook blikten zij terug op het afgelopen half jaar en vertelden ze hoe het kabinet een volgende grote golf van besmettingen wil voorkomen.

Geen verdere versoepelingen
Versoepelingen waarvan eerder werd gehoopt dat die vanaf 1 september zouden kunnen plaatsvinden, kunnen nog niet. Discotheken en nachtclubs blijven nog dicht. Het risico op uitbraak blijft te groot.

Alle kinderen naar school en opvang
Bij gezinnen in quarantaine was in sommige gevallen de regel, dat kinderen van 4 tot en met 12 wel naar de opvang en school mochten. Bijvoorbeeld bij gezinnen die terugkomen uit een land met code oranje. Vandaag is besloten dat kinderen van 0 tot 4 jaar ook naar de opvang, sport en school mogen.

Extra alertheid in verpleeghuizen
Bij besmettingen in verpleeghuizen worden bewoners en medewerkers wekelijks getest, totdat de besmetting voorbij is. Ook gaan zorgmedewerkers in die situatie meer gebruik maken van mondkapjes.

Test alleen als je klachten hebt
Op dit moment staat de testcapaciteit onder druk. Het kabinet doet er alles aan om ervoor te zorgen dat deze situatie zo tijdelijk mogelijk is. Verschillende maatregelen moeten ertoe leiden dat de GGD'en de testlocaties verder kunnen opschroeven en de capaciteit kan worden uitgebreid. Tot die tijd roept minister de Jonge op, om je alleen te laten testen, als je klachten hebt.

Blij met wat er allemaal wél kan
President Rutte roept op om te kijken naar wat er allemaal wél kan. ‘Ik realiseer me heel goed hoe moeilijk het is om te vol te houden. Laten we kijken naar wat allemaal wél kan, juist doordat we ons aan de regels houden. In Nederland kon meer dan in andere landen. Hier is nooit de situatie geweest dat je maar een kilometer van huis mocht of een stempel van de burgemeester moest hebben om boodschappen te doen. We hebben samen veel bereikt: de scholen zijn weer open en de horeca en sportverenigingen ook. Als je de hele week hard hebt gewerkt of gestudeerd, kan je met wat aanpassingen in het weekend drankje doen, uiteten of naar de bioscoop gaan. Dat moeten we vasthouden. En dat kunnen we ook, dat hebben we laten zien.

Voortschrijdend inzicht
Rutte en De Jonge leggen uit dat ze in de bestrijding van het virus met het virus meebewegen, ruimte geven aan de samenleving en de economie en het virus maximaal onder controle proberen te houden. Daarom stuurt het kabinet op basis van voortschrijdend inzicht. “We werken met uiteenlopende deskundigen, ook van buiten het Outbreak Managementteam en bouwen steeds meer kennis op. We leren per dag, per week en per maand en passen beleid daarop aan” licht Premier Rutte toe.

Ook staat het kabinet open voor vragen en kritische geluiden. “Daar leren we van en het helpt ons”, aldus Rutte. “Volgende week is er een online sessie om goede ideeën en kritische vragen te krijgen.”

Lees hier de informatie over de persconferentie van het rijk.