Mark Rutte, Hugo de Jonge en gebarentolk Irma tijdens een persconferentie over het coronavirus

Kleine correcties aangekondigd voor geldende lockdown

Geplaatst op: 8 maart 2021
“Meer beheersing nu betekent meer vrijheid straks,” zei demissionair minister De Jonge op de persconferentie van 8 maart. De besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen zijn te hoog. Daarom worden er op dit moment geen versoepelingen op de geldende lockdown doorgevoerd. Wel worden er vanaf 16 maart een aantal correcties en kleine aanpassingen op de bestaande maatregelen gedaan. Tegelijkertijd houden we de lockdown zoals hij nu geldt niet nog maanden vol. Daarom onderzoekt het kabinet de mogelijkheden om de komende periode op een veilige en verantwoorde manier meer mogelijk te maken.

Vanaf 16 maart gelden de volgende maatregelen: 

 • De geldende lockdown wordt verlengd tot en met dinsdag 30 maart. 
 • De avondklok wordt verlengd tot en met 31 maart om 4.30 uur. Rondom de verkiezingen gelden extra uitzonderingen. 
 • Zwemlessen voor het A, B en C-diploma voor kinderen t/m 12 jaar worden toegestaan. Kinderen die klachten hebben, blijven thuis. De kleedkamers zijn open, maar de douches niet. 
 • Buiten sporten voor mensen vanaf 27 is mogelijk op sportaccommodaties. Hiervoor geldt een maximum van vier personen en zij moeten 1,5 meter afstand houden. 
 • Het aantal klanten dat op afspraak in een winkel kan zijn, wordt verbonden aan de grootte van de winkel. Kleine winkels tot 50 m2 mogen maximaal twee klanten ontvangen. Winkels die groter zijn dan 50 m2 mogen een klant per 25 m2 ontvangen, met een maximum van 50 klanten tegelijk. De bestaande voorwaarden blijven gelden: er zijn tijdvakken van minimaal 10 minuten, klanten winkelen alleen en er zit minimaal 4 uur tussen het maken van de afspraak en het bezoek aan de winkel. 
 • Het reisadvies wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. Het dringende advies is: blijf in Nederland, ga niet op reis. Op 23 maart, bij de volgende persconferentie, volgt apart reisadvies over de meivakantie.  

Kantelpunt nadert 

Het kantelpunt nadert waarop het vaccin de overhand krijgt over het virus. Op dit moment zijn de maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat kwetsbaren beschermd zijn en de zorg niet overbelast raakt. Binnenkort kan het vaccin daarvoor zorgen en is er dus ook weer meer mogelijk. Hoe de wereld er over een aantal weken uitziet, hebben we voor het grootste deel zelf in de hand, door ons aan de basismaatregelen te houden:  

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Zorg ervoor dat je zo min mogelijk mensen ontmoet: vermijd drukte, werk thuis als dat kan en beperk je bezoek.
 • Als je klachten hebt, blijf je thuis, ook als dit milde klachten zijn. Laat je zo snel mogelijk testen. Wacht daarna thuis de testuitslag af. Blijf thuis als je positief getest bent. 

Meer informatie en een uitgebreid overzicht van alle aangekondigde wijzigingen en de geldende uitzonderingen staat op Rijksoverheid.nl.