Brandweervrijwilligers en hun partners met koninklijke

Koninklijke onderscheidingen voor brandweervrijwilligers Hoeksche Waard

Geplaatst op: 11 februari 2020
Zaterdag 1 februari, donderdag 6 februari en vrijdag 7 februari ontving een elftal brandweervrijwilligers van verschillende posten uit de Hoeksche Waard een koninklijke onderscheiding. Ze werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege hun inspanningen in de afgelopen 20 jaar of meer. Het opspelden van de bijbehorende versierselen door burgemeester Jan Pieter Lokker gebeurde in de kazernes van Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland, Goudswaard, Strijen en Mijnsheerenland/Westmaas.

Dag en nacht paraat om bij branden, ongevallen en calamiteiten uit te rukken. Een belangeloze inzet, naast een vaste baan. En ook nog eens tijd spenderen aan opleidingen en trainingen, allemaal voor de veiligheid van de burgers. Het geeft nog maar eens aan hoe belangrijk en onmisbaar brandweervrijwilligers zijn. De training en opleiding van een brandweervrijwilliger is gelijk aan die van de beroepsbrandweer, met als enige verschil dat een vrijwilliger geen dagtaak heeft aan het brandweerwerk. Het vereist dan ook een hoge mate van betrokkenheid bij de samenleving om naast een dagelijkse baan, het werk bij de vrijwillige brandweer uit te kunnen voeren.

Nieuw-Beijerland
Burgemeester Jan Pieter Lokker bracht op 1 februari eerst een bezoek aan brandweerkazerne Nieuw-Beijerland en overhandigde de heer Izaäk Nobel een koninklijke onderscheiding voor zijn 26 jaar inzet als brandweervrijwilliger.

Mijnsheerenland/Westmaas
Later die avond bracht de burgemeester een bezoek aan post Mijnsheerenland / Westmaas, waar Piet Verkerk (33 jaar vrijwilliger), Arthur van der Mark (24 jaar vrijwilliger), Edwin Kleijwegt (24 jaar vrijwilliger), Martijn Kleibergen (20 jaar vrijwilliger) en Eric Linthuis (20 jaar vrijwilliger) hun koninklijke onderscheiding ontvingen.

Goudswaard
Op donderdag 6 februari bezocht burgemeester Lokker post Goudswaard en ontvingen Corno Slingerland en Marco van Leenen een koninklijke onderscheiding voor hun inzet als brandweervrijwilliger de afgelopen 22 jaar.

Zuid-Beijerland en Strijen
Een dag later speldde de burgemeester de versierselen op bij nog eens 4 vrijwilligers, op de posten ZuidBeijerland en Strijen. In Zuid-Beijerland ontving Patrick van Leeuwen de onderscheiding voor 25 jaar werk als brandweervrijwilliger. Daarna volgden Rob Meijerink (32 jaar vrijwilliger), Jan Gerding (26 jaar vrijwilliger) en Jan van Gemert (21 jaar vrijwilliger) op de post in Strijen.