Een gebarentolk beeld de woorden van Mark Rutte en Hugo de Jonge uit tijdens een persconferentie

Meer mogelijkheden voor onderwijs, contactberoepen, winkelen en buiten sporten

Geplaatst op: 23 februari 2021
“Verruiming is niet gratis en niet onomkeerbaar.” Met die woorden kondigde demissionair premier Rutte op de persconferentie van 23 februari 2021 een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Onder voorwaarden worden er weer een aantal zaken mogelijk gemaakt die maatschappelijk gezien een positieve invloed hebben. Maar de extra ruimte betekent ook extra verantwoordelijkheid. “We maken met elke Nederlander de afspraak dat we ons extra goed aan de basismaatregelen houden,” aldus Rutte.

Naast een aantal versoepelingen, blijven de bestaande maatregelen gelden tot 15 maart. Daaronder vallen ook de avondklok, de hygiënemaatregelen en het dringende advies om thuis maximaal 1 bezoeker per dag te ontvangen. De Minister-President wees nog eens extra op het belang van de basisregels: “De extra ruimte wordt extra verantwoordelijkheid. Ons gedrag doet er dus toe.”

De versoepelingen zijn in te delen in vier categorieën.

  1. Vanaf 1 maart kunnen scholen in het Voortgezet Onderwijs en MBO onder voorwaarden weer open. Volgens OMT is dit veilig en verantwoord voor leerlingen en docenten.
  2. Vanaf 3 maart mogen alle contactberoepen – behalve de sekswerkers – de deuren weer openen. Reserveren en een check-gesprek vooraf zijn verplicht.
  3. Winkelen op afspraak wordt vanaf 3 maart toegestaan. Klanten moeten zich minimaal 4 uur van tevoren hebben aangemeld en er geldt een maximum van twee personen per verdieping. Ook geldt de mondkapjesplicht en moet er 1,5-meter afstand worden gehouden.
  4. Buiten sporten bij de eigen club wordt voor iedereen tot 27 jaar mogelijk.

Een toelichting op de maatregelen en de exacte voorwaarden staan in het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl. Meer informatie over het open gaan van het Voortgezet onderwijs en Middelbaar beroepsonderwijs lees je in het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl