Oefenen in opsporen en redden van mensen

Oefenen in opsporen en redden van mensen

Geplaatst op: 5 oktober 2022
In Hendrik-Ido-Ambacht worden binnenkort een aantal huizen gesloopt. Een unieke kans om te kunnen oefenen in het opsporen en redden van bedolven mensen bij instortingen. Deze week wordt er daarom volop geoefend door leden van het USAR.nl team en Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van Brandweer Nederland.

Deze teams worden als eerste opgeroepen bij vermissing en/of moeilijk te redden personen na bijvoorbeeld een instorting van een gebouw. Het STH werkt bij een groot incident samen met het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR.nl). Een reddingsgroep van USAR.nl bestaat uit leden van brandweer, politie, defensie en ambulancedienst. Ook woningcorporatie Rhiant, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en Veiligheidsregio ZHZ zijn betrokken bij deze oefening.

Wat gaat er gebeuren en wat merkt u ervan?
De oefeningen vinden plaats van maandag 3 tot en met vrijdag 7 oktober. Er wordt een aantal te slopen woningen dusdanig voorbereid dat het lijkt alsof deze woningen zijn ingestort. In die woningen liggen oefenpoppen en ‘slachtoffers’. Het doel is zoeken, lokaliseren en redden. Tijdens de oefeningen ziet u mogelijk rookwolken of u hoort honden en gereedschappen (vooral boorhamers). Voertuigen verplaatsen zich aan het begin en aan het einde van de oefening. We proberen de eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken.

opsporen en redden van mensen