Opvangplekken regio zuid holland

Op weg naar ruim 2000 opvangplekken in regio Zuid-Holland Zuid

Geplaatst op: 16 maart 2022
In regio Zuid-Holland Zuid zijn inmiddels ruim 400 opvangplekken gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er worden momenteel 1800 opvangplekken voorbereid. In de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en Papendrecht zijn 235 opvangplekken voor noodopvang ingericht. In Sliedrecht is een locatie in gebruik voor langere opvang. Daarnaast hebben inwoners in de regio vluchtelingen thuis opgevangen.

Locaties in de regio

Er zijn vier locaties in onze regio gerealiseerd voor noodopvang. Twee locaties in de gemeente Hardinxveld-Giessendam, één locatie in Gorinchem en er vindt opvang plaats in een hotel in Papendrecht. In Sliedrecht is een locatie in gebruik voor de langere termijn. Verder zijn er vier locaties in voorbereiding voor opvang van vluchtelingen voor de lange termijn. Er wordt gewerkt aan meer opvangplekken in de regio. Denk aan kantoorgebouwen, maar ook plekken om schepen af te meren. De verwachting is dat er op korte termijn veel van de plaatsen die nu nog in voorbereiding zijn, daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Hulpaanbod is groot

Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is tevreden over de samenwerking: 'De tien gemeenten in onze regio werken samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hard aan het gereedmaken van opvangplekken. Daarbij wordt veel hulp geboden door vrijwilligers en ondernemers, wat enorm helpt. We hopen snel ook andere locaties ingericht te hebben. Dankzij de hulp van velen gaan we de door het kabinet gevraagde 2000 opvangplekken gereed maken om de vluchtelingen welkom te heten in onze regio.'