Veel schoorsteenbranden in Molenlanden
Schoorsteenbranden kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Zoals het inademen van schadelijke rook en koolmonoxide. Het advies van de brandweer? Stook veilig!
6 tips om brand in je schoorsteen te voorkomen
- Tip 1: Reinig het toestel en pleeg regelmatig onderhoud. Laat de afvoer en schoorsteen vegen en onderhouden door een erkend schoorsteenveger. Erkende schoorsteenveger nodig? 👉 https://www.schoorsteenveger.nl/
- Tip 2: Gebruik alleen schoon en droog hout of pellets. Gebruik geen geschilderd, behandeld of geïmpregneerd hout.
- Tip 3: Stook volgens de Zwitserse methode. Hoe je dat doet lees je hier 👉 https://www.brandweer.nl/onderwerpen/schoorsteenbrand/
- Tip 4: Zorg voor voldoende vrije ruimte rond de kachel of haard. Houd een veilige afstand van meubels en stoffen.
- Tip 5: Hoe vaak je een schoorsteen moet laten vegen, hangt af van je stookgedrag. Bespreek dit met een erkende schoorsteenveger. Wij adviseren dit minimaal jaarlijks te doen.
- Tip 6: Vloeibare brandstof bijvullen? Wacht tot de kachel helemaal afgekoeld is voordat je brandstof bijvult.
Meer risico in monumentale panden
In monumentale panden zoals woonboerderijen zijn kachels en haarden vaak voorzien van gemetselde rookgasafvoerkanalen. Het risico op een schoorsteenbrand is bij deze kanalen groter, doordat het langer duurt voor het kanaal heet is. Dit zorgt voor een onvolledigere verbranding over een langere periode. Met andere woorden: het duurt langer voor de kachel zodanig efficiënt brandt dat er weinig reststoffen meer ontstaan. Het gevolg is de vorming van creosoot, koolmonoxide en roet. Het plegen van onderhoud, inspectie en reiniging zijn bij deze kanalen van groot belang.