Jeugdbrandweer poseert met kampioensschaal voor tankautospuiten

VRZHZ jeugdbrandweer Oud-Beijerland landskampioen

Geplaatst op: 30 september 2019
De jongens van Oud-Beijerland zijn tijdens de landelijke finale Hoge Druk in Hedel opnieuw de beste jeugdbrandweer van Nederland. Dit is de derde keer dat het team in vier jaar tijd de eerste prijs mee naar huis neemt. De Veiligheidsregio ZHZ (VRZHZ) heeft groot talent in huis.

Op zaterdag 28 september stond het team klaar om zijn landskampioentitel te verdedigen tijdens de landskampioenschappen voor de jeugdbrandweer. Dit jaar was een bijzondere editie omdat de jeugdbrandweer 50 jaar bestaat. In 50 jaar tijd is de jeugdbrandweer uitgegroeid naar 156 jeugdkorpsen en is de jeugdbrandweer hofleverancier van de volwassen brandweer. Zo’n 30 % stroomt door. Ook in Zuid-Hollland Zuid hebben we 14 jeugdteams. Leren via wedstrijdvorm spreekt jongeren enorm aan en daarom zijn er wedstrijden. Dit jaar deden 25 ploegen mee in drie voorrondes en de beste 11 teams streden afgelopen zaterdag om de landstitel.

Landstitel verdedigd
Tijdens de wedstrijden krijgen alle ploegen eenzelfde scenario waar ze een fictieve brand moeten blussen. Hoe deze brand eruitziet, verschilt per scenario. Alle korpsen worden op zaken als veiligheid, samenwerken, snelheid en de aanpak beoordeeld door een vakjury. Het korps met het hoogste aantal punten wordt kampioen. “Sommigen waren zenuwachtig anderen hadden er gewoon heel veel zin in”, vertelt 17-jarige bevelvoerder Joost Prins. “Na alle punten van aandacht genoemd te hebben in de auto waren we er helemaal klaar voor. De inzet hebben we ervaren als zeer leerzaam en leuk. Het was een wedstrijd met veel schakelmomenten wat er voor zorgde dat iedereen scherp bleef. Onze missie om onze titel te verdedigen is geslaagd.“ Hij voegt eraan toe: “We zijn met zijn allen trots op deze prestatie en we zijn onze begeleiders erg dankbaar die ons elke week weer trainen.”

Kampioenschalen Jeugdbrandweer Kampioenschap

Compliment
Job Kramer, hoofd Incidentbestrijding heeft veel waardering voor alle jeugdteams van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid maar in het bijzonder voor dit korps: “Wat een prestatie levert dit team. Het is geen toeval meer dat dit team regelmatig in de prijzen valt. Dit is een compliment aan het team en hun coördinatoren die voor een goede opleiding zorgen. Week in week uit trainen zij 2 uur samen met de jongeren. Deze trainingen in combinatie met het enthousiasme, het talent, de inzet en leergierigheid van de teamleden zorgen voor dit resultaat.”

De dag werd afgesloten met een overweldigend onthaal in Oud-Beijerland.

Interesse?
Wil je meer weten over de jeugdbrandweer? Kijk dan op onze website: www.brandweerzhz.nl

Jeugdbrandweer met slachtoffer tijdens wedstrijd
Brandweer Officier van Dienst in gesprek met jeugdbrandweer vrijwilliger

Vi­deo
Be­kijk hier de vi­deo!

Het topteam
Be­vel­voer­der: Joost Prins
Pomp­be­dien­de: Jack Klei­berg

On­ze hel­den
Nr 1: Le­on Prins
Nr 2: Ru­ben den Boer
Nr 3: Bjar­ne de Goeij
Nr 4: Jo­r­i­an van der Zwaan

Kam­pi­oen­schap­pen
2004 lands­kam­pi­oen la­ge druk
2005 lands­kam­pi­oen la­ge druk
2016 lands­kam­pi­oen la­ge druk
2018 lands­kam­pi­oen ho­ge druk
2019 lands­kam­pi­oen ho­ge druk