Brandgevaarlijke elektra

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand.
Overvolle stekkerdoos

Zo'n zesduizend keer per jaar rukt de brandweer uit voor brand in een woning. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

De drie belangrijkste oorzaken

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Onderstaande drie apparaten zijn de grootste boosdoeners als het gaat om woningbrand

Man maakt filter wasdroger schoon

1. Wasdroger

Van alle elektrische apparaten veroorzaken wasdrogers het vaakst brand. Opgehoopt stof kan ervoor zorgen dat warme lucht niet weg kan. Maak het stoffilter na elke droogbeurt schoon. Reinig ook regelmatig de luchtafvoerslang. Zet de droger alleen aan als je thuis èn wakker bent.

Overvolle stekkerdoos

2. Stekkers en opladers

Als je teveel verlengsnoeren op elkaar aansluit, dan kan een stekkerdoos overbelast raken. Lus dus geen verdeeldozen door en rol haspels helemaal uit. Grote stroomverbruikers zoals frituurpannen en elektrische kacheltjes kun je beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.

Tip 6

3. Beeldbuis op stand-by

Schakel beeld en geluid volledig uit, laat apparatuur niet op stand-by staan. Zeker bij oudere tv's met beeldbuis gaat het nog te vaak mis.

Neem bovenstaande drie tips ter harte en de grootste risico's op brand zijn vermeden. Toch kun je meer doen om je veiligheid in huis te vergroten.

Check je woning

In en om het huis zijn diverse kwetsbaarheden die, als je even niet oplet, voor een gevaarlijke situatie kunnen zorgen. Hierboven zag je de drie grootste boosdoeners al op een rijtje. We hebben er nog 16 voor je op een rijtje gezet, in willekeurige volgorde.

Tip 1

4. Check je cv-ketel

Een slecht werkende installatie kan koolmonoxide veroorzaken. Een goed afgestelde installatie heeft een blauwe vlam. Koolmonoxide (CO) is volledig geur-, kleur- en smaakloos.

Tip 3

5. Maak een vluchtplan

Bedenk meerdere vluchtroutes. Hou vluchtwegen vrij. Maak een plan en oefen dit. Bespreek dit met huisgenoten, bijvoorbeeld spelenderwijs met je kinderen. Spreek ook een plaats af waar je samenkomt na het vluchten.

Rookmelder

6. Hang een rookmelder op

Zonder werkende rookmelder is de kans groot dat je een woningbrand niet overleeft. Hang daarom een rookmelder in de slaapkamer en in de gang.

Tip 5

7. Oprollen, niet opvouwen

Het vouwen van een elektrische deken kan beschadiging van de bedrading veroorzaken. Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Tip 7

8. Zichtbaar huisnummer

Iedere seconde telt als de brandweer of ambulance onderweg is. Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is. De hulpdiensten willen geen tijd verliezen met het zoeken naar het juiste adres.

Tip 8

9. Sleutel op vaste plaats

Leg of hang de huissleutel altijd op een vaste plaats. Hierdoor kun je in geval van nood snel de deur van het slot afhalen. Tip: hang de sleutel aan een haakje naast de voordeur (maar niet in het zicht van inbrekers).

Tip 9

10. Ruim de meterkast op

Zorg voor een opgeruimde meterkast, dan kan de brandweer snel de stroom er afhalen. En mocht er kortsluiting ontstaan in de meter, dan kan een brand zich makkelijk uitbreiden als er allerlei brandbare spullen in tegenaan staan.

Brandweerman bij deur met boodschap doe de deur dicht

11. Doe de deur dicht

Als je gaat slapen, sluit dan alle deuren in de woning.  Daarmee zorg je ervoor dat als er brand uitbreekt de rook zich niet snel kan verspreiden. Zorg er wel altijd voor dat je overal in huis iedere rookmelder kunt horen, ook met de deuren dicht.

Vlam in de pan op fornuis

12. Doof vlam in de pan met deksel

Blus een brandende pan vet NOOIT met water. Dat veroorzaakt een steekvlam. Dek de pan af met een deksel en laat deze een half uur staan. Schakel gas of elektra uit. Doe ook de afzuigkap uit en bel gerust 112. Ga nooit met de brandende pan lopen.

Tip 13

13. Controleer gasslangen

Deze gasslang heeft scheurtjes. Is dat bij de uwe ook het geval, vervang 'm dan direct. Je kunt een beetje zeepsop op de gasslang smeren om dit te checken. Denk ook aan de gasslangen in de camper, caravan of op de boot.

Tip 14

14. Leeg aanrecht

Houd alles wat brandbaar is, uit de buurt van uw kooktoestel. Denk bijvoorbeeld aan een gordijn, theedoek of keukenrol.

Tip 15

15. Koolmonoxidemelder

Hang een koolmonoxidemelder op. Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig gas, je ziet, ruikt of proeft het niet. Koolmonoxidevergiftiging ontstaat vaak in slecht onderhouden gasverbrandingstoestellen.

Rokende schoorsteenbrand

16. Laat jaarlijks de schoorsteen vegen

Schoorsteenbrand kan veroorzaakt worden door roetaanslag in het rookkanaal, maar bijvoorbeeld ook door een vogelnest. Zelfs als je weinig stookt is het verstandig om de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen.

Half opgerookte sigaret in asbak

17. Rook nooit in bed

De meeste branden worden veroorzaakt door in slaap vallen met een brandende sigaret, in bed of op de bank. Steek geen sigaret op als je moe bent. Leeg asbakken minimaal een half uur nadat de sigaret uit is gemaakt.

Brandende kaars

18. Kaarsen op vlakke ondergrond

Zet kaarsen in een stevige houder, op een vlakke ondergrond en in het midden van de tafel. Gebruik geen kaarsenhouders die gemaakt zijn van plastic of ander makkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen niet in de buurt van de verwarming, gordijnen of ander brandbaar materiaal. En blaas ze uit zodra je de kamer verlaat.

Stofzuiger en andere schoonmaakspullen op trap

19. Houd vluchtwegen vrij

Houd uw vluchtroute altijd vrij. Rook is net als dichte mist en je ziet niet waar je loopt. Voor je het weet ga je onderuit bij het vluchten.