Brand in en rond je woning
‘Een woningbrand? Dat overkomt mij niet.’ Helaas is dat wat veel mensen denken. Toch zijn er elk jaar duizenden branden in woningen. Gelukkig kun je veel doen om brand te voorkomen. Of om de schade ervan te beperken. Op deze pagina lees je daar alles over.
Wat doe je als eerste bij brand?
Als je onderstaand advies opvolgt, kun je de schade zoveel mogelijk beperken:
- Waarschuw je huisgenoten.
- Houd deuren en ramen dicht.
- Ga via de kortste weg je huis uit en doe de deur dicht achter je.
- Controleer of iedereen buiten is.
- Bel 112 en geef je naam en adres.
- Wacht op de brandweer en vertel hen bijzonderheden zodra ze er zijn.
Andere tips voor als er brand is
- Blijf laag bij de grond als er veel rook is. Daar is het langst frisse lucht.
- Voel eerst aan een deurklink voor je de deur opent. Is de deurklink warm, dan is er vuur achter de deur en kan er een steekvlam ontstaan als je de deur opendoet. Dat komt door de extra zuurstof die de brand dan krijgt.
- Ga naar ruimte met een raam of balkon als je je huis niet uit kunt. Leg een (nat) laken of kleed tegen de spleet onder de deur van de kamer waarin je bent, dan kan er geen rook naar binnen komen. Open dan de balkondeur of het raam en roep om hulp.
- Staat jouw kleding of die van een ander in brand? Doof het vuur met water of door over de grond te rollen. Begin direct met het koelen van de brandwond met lauw stromend water. Doe de kleding en sieraden uit. Dek de brandwond losjes af met huishoudfolie of met steriel verband. Als er blaren zijn bel dan de huisarts of 112. Vervoer iemand zittend. Meer informatie vind je bij eerste hulp bij brandwonden op brandwondenstichting.nl.
Meer informatie

Brandblusmiddelen
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af. Kies voor een brandblusser met een inhoud van 6 liter of 6 kilo, want hiermee kun je een serieuze bluspoging doen. De 1 liter of 1 kilo blussers zijn namelijk zo leeg. Zorg dat je weet hoe je blusmiddelen gebruikt. Ga zo dicht mogelijk naar de brand toe en spuit dan met korte stoten. Richt niet op de vlammen, maar op het brandende materiaal.

Oorzaken brand in huis
Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen: brand in huis. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in huis. En daarbij vallen ook veel slachtoffers. Daarom zetten we op deze pagina de belangrijkste oorzaken van brand in huis op een rij. Ook krijg je tips om brand te voorkomen.

Zonnepanelen en brand
Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun huis of garage. Dat is natuurlijk erg duurzaam, maar er zijn ook risico’s. Hoe voorkom je dat je zonnepanelen brand veroorzaken?

Checklist brandveiligheid
Is jouw huis brandveilig? Dat controleer je in een paar minuten met onderstaande checklist. Daarin lopen we door elke ruimte in jouw huis.

Rookmelders redden levens
Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog, waardoor een rookmelder je op tijd kan waarschuwen. Dit geeft je de kans om veilig te vluchten. Lees hier alles over rookmelders.

Zelf een brand blussen
Een beginnend brandje kun je vaak zelf proberen te blussen. Brandblusmiddelen zijn bijvoorbeeld water, zand of een brandblusser. Hier lees je wanneer je die kunt gebruiken.

Brand voorkomen doe je zo
Schoorsteenbrand, vlam in de pan en elektrische apparaten die in brand vliegen zijn de belangrijkste oorzaken van brand in huis. Lees hier hoe je ze kunt voorkomen. Of doe hier de checklist brandveiligheid om te zien hoe jij brand in je huist kunt voorkomen.

Vluchtsleutel
Bij brand in huis heb je maar 3 minuten om veilig te vluchten. Je hebt geen tijd om je huissleutels te zoeken. Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op je vluchtroute.