Behandelen van zorg in de regio

Communicatie over het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van corona aangepast.

Geplaatst op: 3 april 2020
Tot begin april is er vanuit de burgemeesters in de regio gecommuniceerd wanneer er een inwoner in hun gemeente overleden is aan het coronavirus. Burgemeesters zullen hier vanaf nu anders mee omgaan en geen individuele besmettings- of sterfgevallen meer communiceren. Op de website van de GGD blijft wel een dagelijks geactualiseerd overzicht beschikbaar van het aantal positief geteste mensen in regio Zuid-Holland Zuid.

Op dit moment overlijden ook mensen die ziek zijn geworden door het coronavirus in de thuissituatie. Een deel van hen is niet getest op corona, waardoor deze overlijdens niet worden gemeld aan de GGD. Dat geldt ook voor mensen die overlijden in een verpleeg- of verzorgingshuis, die niet positief getest zijn op corona.

Daardoor is het precieze aantal mensen in de regio dat besmet en overleden is niet meer vast te stellen. Bij opname in het ziekenhuis wordt vaak wel getest op het coronavirus. Wanneer een patiënt overlijdt en daar is besmetting van corona wel vastgesteld, wordt dit overlijden wel gemeld aan de GGD.

Bij de overheid is het exacte aantal van patiënten die overlijden aan de gevolgen van corona dus niet bekend. Communicatie over een deel van de overledenen, terwijl het leed in alle gevallen groot is, is niet wenselijk. Dit is in Nederland dan ook een belangrijke overweging geweest om niet meer te publiceren over het overlijden van individuele personen.

Op de website van de GGD blijft wel een dagelijks geactualiseerd overzicht beschikbaar van het aantal positief geteste mensen in regio Zuid-Holland Zuid. Daarin staat ook het aantal mensen dat in de regio is overleden als gevolg van een vastgestelde coronabesmetting.