Vrouw kijkt uit raam

Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

Geplaatst op: 15 december 2020
Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg blijft onverminderd hoog. “Dit hadden we graag anders gezien en gehoopt. Voor onszelf, horeca, maar ook voor andere sectoren,” aldus premier Rutte in de persconferentie van 8 december. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen.

Dit betekent dat de huidige maatregelen, naast de basisregels, blijven:

 • Maximaal 3 personen per dag op bezoek.
 • De horeca blijft gesloten.
 • Personen vanaf 18 jaar sporten op anderhalve meter afstand.
 • Dringend advies: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Reis niet naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.

Feestdagen

De feestdagen brengen we in kleine en huiselijke kring door. Maar met wat creativiteit en vindingrijkheid kunnen we tijdens de feestdagen toch bij elkaar zijn. Bijvoorbeeld door op verschillende dagen in kleine groepjes bij elkaar te komen, of met een digitale verbinding samen te eten. Minister de Jonge: “We moeten oppassen dat we tijdens de feestdagen het virus niet cadeau doen aan diegene waar we op visite gaan. Het virus verspreidt zichzelf niet, dat doen wij.”

Tijdens de feestdagen is het extra belangrijk dat we de basismaatregelen blijven naleven:

Houd 1,5 meter afstand

 • We houden anderhalve meter afstand van mensen uit een ander huishouden, ook aan tafel of tijdens de viering.

Ruimte

 • Kies waar mogelijk voor de plek met de meeste ruimte, zodat je makkelijker afstand kunt houden.

Handen wassen

 • We wassen vaak onze handen, bijvoorbeeld als je ergens binnenkomt of voor je gaat eten.

Bij klachten

 • En bij klachten, hoe mild ook, blijven we thuis, gaan niet naar buiten of bij anderen op bezoek en we laten ons testen.

Vraag hulp

 • Wie besmet is, roept hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven.

Voorbereiding

Ook bij de voorbereidingen op de feestdagen is naleving van de basismaatregelen van belang:

 • Doe gericht inkopen, winkel ’s ochtends of doordeweeks en ga alleen.
 • Gemeenten en winkeleigenaren nemen maatregelen die mensen helpen om zich aan de regels te houden en drukte te beperken.

Veranderingen

Reisadvies Curaçao

 • Met ingang van vandaag, 8 december, heeft Curaçao een oranje reisadvies vanwege corona. Dit betekent dat reizen naar Curaçao wordt afgeraden. Wie terugkomt uit Curaçao gaat in thuisquarantaine.

Topsporters

 • Vanaf 17 december mogen topsporters in de topsportcompetities weer trainen en wedstrijden spelen. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie en topsporters met een status op aangewezen topsportlocaties mochten al trainen en wedstrijden spelen. Bekijk het topic Corona en sport op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Vooruitblik

Het kabinet kijkt tegelijkertijd ook naar wat wel mogelijk is in de toekomst. Het kabinet wil vanaf half januari gecontroleerde experimenten houden met publiek bij sportwedstrijden, bij theater en zakelijke congressen. Het doel hierbij is om te onderzoeken hoe dergelijke evenementen zo veilig mogelijk kunnen worden ingericht zodra daar weer ruimte voor is.

Vaccineren

Er is een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt, en op welke locaties deze vaccins worden toegediend:

 • Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten.
 • Direct daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg.
 • Parallel aan het vaccineren van de genoemde zorgmedewerkers wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen de vaccinatie in hun eigen woonomgeving.
 • Iedereen die betrokken is bij de voorbereidingen zet alles op alles om zo vroeg mogelijk in januari de eerste prik te kunnen zetten.

Steunmaatregelen

Het virus en de maatregelen hebben forse impact op de samenleving en delen van de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Over de laatste aanpassingen aan de steunmaatregelen geven de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën 9 december een nadere toelichting.

Aandacht voor elkaar

Juist tijdens de decembermaand is het van belang om wat extra naar elkaar om te kijken. “Het coronavirus raakt iedereen diep. Het heeft een enorme impact op wat het leven de moeite waard maakt,” zei minister De Jonge. “Mensen voelen zich eenzaam en vinden het lastig om te gaan met de gedeeltelijke lockdown. We moeten er voor hen zijn." De campagne ‘Aandacht voor Elkaar’ verzamelt initiatieven uit het hele land en verspreidt verhalen die ook anderen kunnen inspireren om iets extra’s te doen voor de mensen om ons heen. “De eenzaamheid oplossen kan niemand, maar haar doorbreken kan iedereen,” aldus De Jonge.