Laborant met coronapapiertje in haar handen

Meeste coronabeperkingen vervallen vanaf 26 juni

Geplaatst op: 18 juni 2021
“De verwachting dat we op weg zijn naar een mooie zomer, komt gelukkig uit. Het aantal besmettingen is hard gedaald en de druk op de zorg is afgenomen.” Met die woorden maakte demissionair premier Rutte bekend dat de meeste coronamaatregelen vanaf 26 juni vervallen.

Maar hij riep ook op alert en voorzichtig te blijven. “We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Het virus blijft onvoorspelbaar en nieuwe varianten liggen op de loer.” Daarom blijven de basisregels gelden, zodat we er samen voor zorgen dat we veilig de zomer doorkomen en vooral veilig het najaar ingaan: 

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog.
  • Blijft thuis bij klachten en laat je testen. 

 Naast deze basisregels geldt vanaf 26 juni het volgende: 

  • Alles wat op 1,5 meter kan, mag dan weer. Er gelden dan geen extra beperkingen in zaken als groepsgrootte, sluitingstijden, en of iets binnen of buiten plaatsvindt. Ook vervalt de mondkapjesplicht in situaties waarin het mogelijk is 1,5 meter afstand te houden. 
  • Waar 1,5 meter niet haalbaar is, blijft de mondkapjesplicht gelden. Uitzondering op deze regel zijn de contactberoepen. Zij hoeven vanaf 26 juni geen afstand te houden en ook geen mondkapje te dragen. Registratie en een checkgesprek blijven wel verplicht. 
  • Waar met toegangstesten kan worden aangetoond dat bezoekers geen corona hebben, hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden en is er ook geen mondkapjesplicht. Hiervoor geldt dat toegang wordt verleend aan mensen die kunnen aantonen dat zij minder dan 40 uur geleden negatief zijn getest op corona of aan mensen die volledig gevaccineerd zijn of aan mensen die minder dan 6 maanden geleden corona hebben gehad. Wie de CoronaCheck app gebruikt om dit aan te tonen, zorgt ervoor dat niet bekend is welke van deze situatie voor hem of haar geldt. 

 Voor evenementen geldt dat deze vanaf 30 juni weer mogelijk zijn. 

 Een volledig overzicht van de wijzigingen en de uitzonderingen staat op www.rijksoverheid.nl.