Crisisnoodopvang asielzoekers

Informatie op veelgestelde vragen
Noodopvang bedden in sporthal Hardinxveld-Giessendam
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verzorgt net als andere veiligheidsregio’s, op verzoek van het Rijk, de crisisnoodopvang voor asielzoekers die door de grote drukte niet terecht kunnen in Ter Apel. Het Rijk heeft iedere veiligheidsregio gevraagd per 1 juli 2023 450 plekken te realiseren. In Zuid-Holland Zuid waren voor 1 juli 2023 440 plekken beschikbaar.

De locaties in Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Oud-Beijerland zijn ondertussen in juli gesloten. De mensen op deze locaties zijn naar andere opvanglocaties zoals in Stellendam en in de noodopvang in Hendrik-Ido-Ambacht verhuisd.

Er zijn nu nog 150 plekken in drie crisisnoodopvanglocaties in Zuid-Holland Zuid die na 1 juli 2023 langer open blijven. De gemeenten Sliedrecht en Papendrecht hebben besloten de crisisnoodopvang in hun gemeente open te houden tot 1 december 2023. Zij komen hiermee tegemoet aan de vraag aan gemeenten om de crisisnoodopvanglocaties langer open te houden. Gemeente Molenlanden verlengt de locatie in Bleskensgraaf voor de laatste keer tot 1 april 2024. In opdracht van deze gemeenten blijft de Veiligheidsregio het beheer en de exploitatie van de locaties verzorgen.

Meer informatie locaties

Onderstaande links bevatten meer informatie over de crisisnoodopvang van asielzoekers in de regio Zuid-Holland Zuid.

Vraag en antwoord

Waarom vangen we in de regio asielzoekers op?

De overheid heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd op korte termijn mee te helpen met de tijdelijke crisisnoodopvang van de asielzoekers die zich melden in Ter Apel. Er is onvoldoende ruimte in Ter Apel om iedereen een fatsoenlijke slaapplaats te bieden. Iedere veiligheidsregio is gevraagd 450 plekken te organiseren.

Wat houdt crisisnoodopvang in?

Dit is kortdurende opvang van asielzoekers in accommodaties die het Rijk normaal inzet voor burgeropvang bij incidenten, rampen of crises. Denk aan sporthallen. In de crisisnoodopvang wordt bed, bad en brood en Wifi geboden. Omdat de opvang nu vanwege de grote drukte langer duurt dan een paar dagen bieden we crisisnoodopvang "plus" aan, met betere kwaliteit bedden en bijvoorbeeld kleinere ruimtes met meer privacy. De gemeenten en veiligheidsregio’s coördineren deze crisisnoodopvang.

Waarom niet in alle gemeenten in Zuid-Holland Zuid?

Er is gekeken naar geschikte plekken die op korte termijn en in korte tijd klaar gemaakt konden worden voor crisisnoodopvang. Daarbij is vooral gekeken naar de grotere locaties omdat dat qua personeel beter in te delen is. De twee locaties in Dordrecht en H-I-Ambacht konden op korte termijn geschikt gemaakt worden voor de tijdelijke crisisnoodopvang. Later zijn daar het Gemeentekantoor in Sliedrecht en De Lindenhoeve in Oud Beijerland en de boot in Papendrecht nog bijgekomen.

Tot wanneer worden de mensen opgevangen?

De crisisnoodopvang wordt in Papendrecht en Sliedrecht tot 1 december 2023 geboden. De crisisnoodopvang in Bleskensgraaf is verlengd tot 1 april 2024.

Waar kan ik terecht met vragen of klachten?

U kunt met vragen en klachten over de opvanglocatie terecht bij gemeente waarin de opvang locatie staat. Bovenaan deze pagina vindt u een overzicht van de opvanglocaties en een link naar meer informatie.

Kan ik ook iets doen?

Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis.

Wat kan ik doen?

Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met de opbouw van een locatie, het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis. In Dordrecht kunt u zich ook aanmelden bij DordtvoorOekraine en in Hendrik-Ido-Ambacht kunt u zich melden via [email protected].

Rode Kruis
“Migranten hebben vaak een moeilijke reis achter de rug en worden opgevangen op verschillende locaties in het land. Als Ready2Helper kun jij helpen om hun verblijf iets aangenamer te maken. Je helpt bijvoorbeeld bij het inrichten van noodopvanglocaties, het serveren van maaltijden, het sorteren van kleding en het uitdelen van speelgoed.”

Bekijk via deze link ook de video van het Rode Kruis over het bieden van hulp bij de opvang van migranten.