Crisisnoodopvang asielzoekers

Informatie op veelgestelde vragen
Noodopvang bedden in sporthal Hardinxveld-Giessendam

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verzorgt samen met gemeente Sliedrecht en gemeente Molenlanden crisisnoodopvang, ook wel Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (TGO), voor asielzoekers die door de grote drukte niet terecht kunnen in Ter Apel. Per 1 juli 2023 is de formele opdracht aan de Veiligheidsregio gestopt, maar omdat er nog steeds een tekort aan plekken is, heeft de staatssecretaris in februari 2024 gevraagd om bestaande locaties open te houden. 

Op dit moment zijn er 120 plekken in twee crisisnoodopvanglocaties in Zuid-Holland Zuid. De gemeente Molenlanden heeft besloten de crisisnoodopvang in Bleskensgraaf te verlengen tot minstens 1 januari 2025. Zij komen hiermee tegemoet aan de vraag aan gemeenten om de tijdelijke gemeentelijke opvang langer open te houden. Ook de TGO in gemeente Sliedrecht blijft open. In opdracht van deze gemeenten blijft de Veiligheidsregio het beheer en de exploitatie van de locaties verzorgen. De TGO in gemeente Papendrecht is sinds 1 maart 2024 gesloten.

Meer informatie locaties

Onderstaande links bevatten meer informatie over de crisisnoodopvang van asielzoekers in de regio Zuid-Holland Zuid.

Vraag en antwoord

Waarom vangen we in de regio asielzoekers op?

De 10 gemeenten in de regio hebben gezamenlijk de opgave om 2.600 opvangplekken voor vluchtelingen te realiseren. Dit zijn plekken voor de lange termijn, op grond van de spreidingswet. Om deze te realiseren is tijd nodig, maar ook op dit moment is al een tekort aan opvang. Daarom heeft de staatssecretaris gemeenten en regio’s gevraagd om bestaande crisisnoodopvang locaties open te houden. Samen met gemeente Sliedrecht en Molenlanden geven we gehoor aan dat verzoek om vluchtelingen in onze regio ook op te kunnen vangen tot de nieuwe opvangplekken gerealiseerd zijn.

Wat houdt crisisnoodopvang in?

Dit is kortdurende opvang van asielzoekers in accommodaties die het Rijk normaal inzet voor burgeropvang bij incidenten, rampen of crises. Denk aan sporthallen. In de crisisnoodopvang wordt bed, bad en brood en Wifi geboden. Omdat de opvang nu vanwege de grote drukte langer duurt dan een paar dagen bieden we crisisnoodopvang "plus" aan, met betere kwaliteit bedden en bijvoorbeeld kleinere ruimtes met meer privacy. De gemeenten en veiligheidsregio’s coördineren deze crisisnoodopvang.

Waarom niet in alle gemeenten in Zuid-Holland Zuid?

Er is gekeken naar geschikte plekken die op korte termijn en in korte tijd klaar gemaakt konden worden voor crisisnoodopvang. Daarbij is vooral gekeken naar de grotere locaties omdat dat qua personeel beter in te delen is. De twee locaties in Dordrecht en H-I-Ambacht konden op korte termijn geschikt gemaakt worden voor de tijdelijke crisisnoodopvang. Later zijn daar het Gemeentekantoor in Sliedrecht en De Lindenhoeve in Oud Beijerland en de boot in Papendrecht nog bijgekomen.

Tot wanneer worden de mensen opgevangen?

De crisisnoodopvang wordt in Bleskensgraaf tot en met 1 januari 2025 geboden. De crisisnoodopvang in Sliedrecht heeft nog geen einddatum. Het streven is om deze open te houden tot er voldoende vaste opvangplekken zijn in de regio.

Waar kan ik terecht met vragen of klachten?

U kunt met vragen en klachten over de opvanglocatie terecht bij de gemeente waarin de opvanglocatie staat. Bovenaan deze pagina vindt u een overzicht van de opvanglocaties en een link naar meer informatie.

Kan ik ook iets doen?

Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis.

Wat kan ik doen?

Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met de opbouw van een locatie, het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis. In Dordrecht kunt u zich ook aanmelden bij DordtvoorOekraine en in Hendrik-Ido-Ambacht kunt u zich melden via [email protected].

Rode Kruis
“Migranten hebben vaak een moeilijke reis achter de rug en worden opgevangen op verschillende locaties in het land. Als Ready2Helper kun jij helpen om hun verblijf iets aangenamer te maken. Je helpt bijvoorbeeld bij het inrichten van noodopvanglocaties, het serveren van maaltijden, het sorteren van kleding en het uitdelen van speelgoed.”

Bekijk via deze link ook de video van het Rode Kruis over het bieden van hulp bij de opvang van migranten.