Het werk van Hemin

Hemin over zijn werk als Systeembeheerder
Hemin kijkt lachend in de camera

Wat onze collega's zeggen

Vluchten uit Iran en helemaal opnieuw beginnen in Nederland, dat is niet makkelijk. Hemin deed dit. Hij studeerde af in ICT niveau 4. Tijdens zijn stage bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) voelde hij zich op zijn plek tussen zijn collega’s. Voor het eerst had hij het gevoel dat hij erbij hoorde. En het werk? Dat vindt hij ook nog hartstikke leuk en afwisselend!

Hoe ben jij terecht gekomen bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid?
“Ik studeerde ICT niveau 4 en ik kwam hier stage lopen. Toen ik hier begon mocht ik ondersteunen bij het overschakelen naar Microsoft 365. Toevallig had ik daar tijdens mijn eerdere stage ook ervaring in opgedaan, dus dat kwam goed uit. Daarna heb ik van alles gedaan. Ik mocht aan de slag als systeembeheerder en sprong zo nu en dan ook bij op de helpdesk. Dit vond ik leuk om te doen en de fijne collega’s en prettige werksfeer maakten dat ik het goed naar mijn zin had. Ik wilde dan ook graag blijven als Systeembeheerder na mijn stageperiode. Toen ik hoorde dat ik een baan aangeboden kreeg, was ik heel blij. Ik werk hier nu alweer drie jaar met veel plezier.”

Kun je iets vertellen over jouw achtergrond?
“In mijn geboorteland Iran heb ik alles moeten achterlaten vanwege de politieke situatie. Ik ben  eerst naar het noordelijke deel van Irak gevlucht met mijn familie. Als kind had ik een beeld over wat ik wilde doen, maar ineens was alles weg en moest ik opnieuw gaan dromen. Ik wilde eigenlijk graag ICT studeren, maar dat ging niet. Ik heb in Irak elektrotechniek gestudeerd, maar eigenlijk paste dat niet bij me. In Irak kon ik helaas niet blijven. Mijn broer en ik zijn naar Nederland gekomen en hier opnieuw begonnen.”

Hoe was het om hier in Nederland je plek te vinden?
“In het begin was het moeilijk. Toen ik ICT ging studeren was ik een stuk ouder dan de rest van de studenten. Door de leeftijd en de situatie voelde ik altijd een afstand tussen mijzelf en mijn medestudenten. Bij de VRZHZ heb ik het gevoel dat ik er echt bij hoor! Dit was ook een van de redenen dat ik hier graag wilde blijven.”

vrzh-hemin-41

Wat houdt je functie in?

“Ik heb inmiddels meer taken en verantwoordelijkheden dan voorheen.. Met sommige werkzaamheden had ik nog geen ervaring, maar dat waren mooie uitdagingen. Ik heb de kans gekregen om trainingen te volgen om mezelf te ontwikkelen en mijn collega’s kan ik ook altijd om hulp vragen. Ik heb binnen de VRZHZ nog veel meer geleerd dan op school. Op dit moment ben ik nog altijd bezig om mezelf verder te ontwikkelen. Ik ben geïnteresseerd het onderwerp security en daar mag ik me nu meer in verdiepen. Het fijne hiervan is dat je direct het resultaat van je werk hierin terug ziet. Samen met mijn collega’s zorg ik dat de systemen van de brandweer, maar ook de pc’s en laptops veilig zijn en dat gevoelige bestanden beschermd worden. Ook voorkomen we aanvallen van hackers. Om de veiligheid extra te waarborgen draaien we piketdiensten, waarbij we ’s avonds paraat staan als er een aanval dreigt. Daarnaast zorgen we ter ondersteuning ook voor kantoorbezetting tijdens grote zogenoemde GRIP-incidenten in de regio.

Past het goed bij je?
“ICT is altijd al mijn hobby geweest. Toen ik 15 jaar was hielp ik mensen al met hun computer.. Verder zijn mijn collega’s ook mijn vrienden geworden. Ze helpen me met bijvoorbeeld mails schrijven in het Nederlands en ze leggen me dingen uit over de Nederlandse cultuur. Mijn leidinggevende vraagt regelmatig aan me hoe ik me voel en of het niet te druk is. Hij besteed aandacht aan mijn mentale gezondheid. Ook de flexibiliteit vind ik prettig. Ik werk vier dagen per week en daarvan werk ik drie dagen thuis en één dag op kantoor.

Meer medewerkersverhalen lezen? Klik dan op de onderstaande knop.

Overzicht van alle verhalen