Landelijke informatie

Refugeehelp.nl 

Veel informatie voor vluchtelingen die in Nederland verblijven vind je op Refugeehelp.nl. De informatie op dit platform is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Je vindt er uitleg en toelichting over hoe hulp landelijk is geregeld.  Let op: in de gemeente waar je verblijft zijn mogelijk andere en aanvullende zaken voor je georganiseerd.  

Onderwerpen waarover je meer informatie kunt vinden op Refugeehelp.nl: 

Informatielijn Rode Kruis 

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-contactlijn opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Je kunt een WhatsApp-(voice) bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. 

Regionale informatie

De regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit de gemeenten: Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard (klik op het kaartje om uit te vergroten).  

Kaart van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Meer regionale informatie over: 

Websites gemeenten met informatie over de opvang van vluchtelingen

LET OP: onderstaande websites zijn grotendeels in de Nederlandse taal!

Huisvesting 

Als je onderdak zoekt in een van de gemeenten in deze regio, neem dan contact op met de gemeente of bel met de politie via telefoonnummer 0900-8844 (Nederlands en Engels).   

Je wordt dan zo snel mogelijk naar een opvanglocatie gebracht. We proberen je meteen een plek aan te bieden waar je langer kunt blijven. Het kan ook zijn dat je eerst naar de noodopvanglocatie in Dordrecht gaat. Daar word je warm ontvangen en krijg je eten en een slaapplek. Vanaf daar wordt ervoor gezorgd dat je zo snel mogelijk naar een opvangplek gaat waar je langer kunt blijven. Als onze opvanglocaties vol zijn, zorgen we ervoor dat je een plek krijgt in een andere regio.  

Ben je opgevangen bij iemand thuis en zoek je andere huisvesting? Neem dan contact op met de gemeente waar je verblijft of waar je naar toe zou willen. 

Ondersteuning op de opvanglocatie

Bij vrijwel alle opvanglocaties zijn mensen aanwezig om jou te helpen. Je kunt bij hen terecht met al je vragen. De locatiemanager staat in contact met de gemeente en de Veiligheidsregio. Ook is op elke locatie geregeld dat je snel zorg kunt krijgen als dat nodig is. Vraag ernaar bij de locatiemanager.    

Huisvesting op een schip

Onze regio is waterrijk. Een aantal opvanglocaties is verzorgd op een cruiseschip. Het zijn rijncruise-schepen die gebruikt zijn om varend op vakantie te gaan.

Welke schepen zijn er?

Op dit moment zijn er twee schepen beschikbaar:

 • Bellissima in Zwijndrecht: het schip heeft tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Er is Wifi aan boord en voor eten en dergelijke is een aantal centrale ruimten beschikbaar. Bekijk de video voor meer informatie over het schip.

 • BellRiva in Dordrecht: Het schip heeft tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Er is Wifi aan boord en voor eten en dergelijke is een aantal centrale ruimten beschikbaar. Bekijk de video voor meer informatie over het schip.

Wie worden opgevangen op de schepen?

Op de cruiseschepen kunnen geen huisdieren worden opgevangen. Ook worden er geen kinderen opgevangen jonger dan twaalf jaar. Dit omdat kinderen jonger dan twaalf soms ondoordacht op zaken klimmen en dat in de buurt van water onveilig is.

Is opvang op de schepen veilig?

De opvang op de schepen is veilig. Het zijn grote schepen. De schepen liggen vast aan de kade en er liggen loopbruggen op de kade om aan boord te komen.

Inschrijving/registratie en leefgeld 

Om leefgeld te ontvangen en gebruik te kunnen maken van andere ondersteuning is het belangrijk dat je je inschrijft bij de gemeente. Ook als je van plan bent om tijdelijk in Nederland te blijven. Inschrijven kan bij de gemeente waar je verblijft.

Voor verschillende gemeenten in de regio is een leefgeldregeling:

Terugkeer naar Oekraïne

Wil je terugkeren naar Oekraïne? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te regelen. Het is ook mogelijk om hulp en ondersteuning te krijgen via Dienst terugkeer en vertrek. Zij brengen je in contact met een zogenaamde regievoerder. Samen nemen jullie de mogelijkheden voor vertrek uit Nederland door. Je krijgt voorlichting en advies, ondersteuning voor (vervangende) reisdocumenten en hulp bij vervoer. Wil je ondersteuning bij de terugkeer naar Oekraïne? Stuur dan een mail naar [email protected] Dit kan in het Nederlands, Engels of Oekraïens.

Let op! Het is belangrijk om je uit te schrijven bij de gemeente als je vertrekt uit de gemeente. 

Zorg 

Landelijke informatie over gezondheidszorg vind je bij Refugeehelp.nl.

Ik ben net in Nederland en heb medische zorg nodig

Als vluchtelingen uit Oekraïne aankomen in Gorinchem op de noodopvanglocatie is er zoveel als mogelijk een huisarts aanwezig. Deze kijkt of medische zorg nodig is en welke medicijnen gebruikt worden.

Medische zorg op een gemeentelijke opvanglocatie

Als medische zorg nodig is, kun je altijd dichtbij de opvang terecht. Vraag ernaar bij de locatiemanager. Iedere locatiemanager heeft namelijk een informatiekaart met een overzicht naar welke huisarts, tandarts, verloskundige, orthodontist, apotheek, jeugdzorg en dergelijke je kunt. Zowel voor overdag als in de avond, nacht en de weekenden.

Op een aantal opvanglocaties in onze regio is een paar keer per week een spreekuur met een huisarts.

Medische zorg bij particuliere opvang

Ook als je door particulieren wordt opgevangen, kun je gebruik maken van medische zorg. Je gaat dan naar de zorgaanbieder van jouw gastgezin. Heb je bijvoorbeeld de huisarts of tandarts nodig? Dan ga je naar de huisarts of tandarts van jouw gastgezin.

Ik heb psychische hulp nodig, waar kan ik terecht?

Als je psychische hulp nodig hebt, kun je terecht bij de huisarts. De huisarts verwijst je vervolgens door naar meer gespecialiseerde psychische hulp. Vraag bij de locatiemanager of je gastgezin bij welke huisarts je terecht kunt.

Moet ik betalen voor medische zorg?

Medisch noodzakelijke zorg wordt vergoed. Dit gebeurt vanuit het zogenoemde basispakket. Hier hoef je niks voor te betalen. Kosten van de tandarts (vanaf 18 jaar) of voor brillen en lenzen zitten niet in het basispakket. Deze kosten moet je dus zelf betalen. Er zijn enkele uitzonderingen: tandartskosten voor kinderen onder de 18 jaar worden wel vergoed; ook medisch noodzakelijke mondzorg, zoals kaakchirurgie of volledig uitneembare protheses worden vergoed.

Locatiemanagers van de opvanglocaties hebben een informatiekaart met informatie over vergoedingen. Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over wat er in het basispakket zit en dus vergoed wordt.

Ik heb zorg nodig die buiten het basispakket valt

Voor kosten voor zorg in het basispakket kunnen zorgverleners subsidie aanvragen via het CAK. Is er zorg nodig die niet valt binnen het basispakket? Dan kun je contact opnemen met de gemeente. De gemeente beoordeelt of de zorg en kosten noodzakelijk zijn én dat niet van de vluchteling kan worden verwacht dat hij of zij het zelf betaald. De gemeente (burgemeester) kan dan besluiten om de kosten te vergoeden.

Moet ik me verzekeren tegen zorgkosten?

Als je ingeschreven bent bij de gemeente, een BSN-nummer hebt gekregen en je gaat werken in Nederland, is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je kan gewoon een zorgverzekering kiezen en deze afsluiten. Je betaalt dan maandelijks premie en eventueel eigen risico of eigen bijdragen voor bepaalde zorgkosten. Mogelijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Meer informatie vind je op Zorgverzekeringslijn.nl (ook in het Engels en Oekraïens).

Worden vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland gevaccineerd?

Vluchtelingen uit Oekraïne sluiten aan bij het Rijksvaccinatieprogramma. Dit om te voorkomen dat er een toename komt van polio, mazelen en coronabesmettingen.  De GGD (Jong JGZ) geeft hierover voorlichting en eventueel de vaccinaties. Zij komen naar opvanglocaties toe voor de voorlichting. Lees meer over het werk van de GGD en vaccineren in de flyer (ook in het Oekraïens).

Corona/COVID19

Informatie over het coronavirus, de adviezen van de overheid en vaccineren kun je vinden op Pharos (ook in het Oekraïens) of Vragenovercorona.nl (ook in het Oekraïens).

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het advies om een zelftest te doen. Is de uitslag positief, ga dan in isolatie. Huisgenoten kunnen een quarantainecheck (ook in het Engels) doen. Bij vragen of twijfel kun je contact opnemen met de locatiemanager van de opvang. Bij particuliere opvang kan je contact opnemen met de huisarts.

Vervoer  

Vanaf 1 maart 2022 reisden Oekraïense vluchtelingen gratis met al het openbaar vervoer naar hun veilige opvangplek in Nederland. De Nederlandse ov-bedrijven besloten gezamenlijk om op deze manier hun solidariteit met de Oekraïners te tonen. Inmiddels zijn de procedures voor inreizen van grote groepen Oekraïners belegd bij decentrale overheden. Daarom geldt per 1 juni geen vrij reisrecht meer en dienen Oekraïense vluchtelingen in het bezit te zijn van een geldig vervoersbewijs. In de treinen van NS geldt het vrij inreizen nog wel. Lees meer op de website van OV-NL.

Veiligheid 

Bij spoed en noodgevallen

Bij spoed en noodgevallen, bel 112.
Algemene informatie over veiligheid en hulp vind je op Refugeehelp.nl.

Veiligheid opvanglocatie

Voel je je onveilig in je opvanglocatie, ga dan naar de locatiemanager. Verblijf je bij iemand thuis en voel je je onveilig, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Dwang, uitbuiting en arbeidsomstandigheden

Voor hulp en advies over dwang en uitbuiting kun je terecht bij Comensha.nl/en/ (Engels). Voor hulp en advies over arbeidsomstandigheden kun je terecht bij Fairwork (ook in het Oekraïens) Meer informatie is te vinden in de flyers in Oekraïens, Engels en Nederlands.

School, dagbesteding en werk

School

De gemeenten in onze regio werken samen aan het bieden van passende oplossingen voor onderwijs. Zodra meer bekend is over regionale oplossingen melden we dat hier.  Met vragen over onderwijsmogelijkheden op dit moment  kun je contact opnemen met de gemeente waar je verblijft 

Dagbesteding

Via Refugeehelp.nl kun je in contact komen met partijen die verschillende activiteiten aanbieden, zoals les in de Nederlandse taal of sport, muziek- en theateractiviteiten voor kinderen via het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Mogelijk organiseert de gemeente waar jij verblijft ook activiteiten en/of ontmoetingen.   

Werk

Kijk voor meer informatie op Refugeehelp.

Wil je helpen?

Wil je tijdens je verblijf in Nederland je hulp aanbieden, bijvoorbeeld door te helpen bij onderwijs of activiteiten voor andere vluchtelingen uit Oekraïne? Neem dan contact op met de gemeente waar je verblijft om te bespreken wat mogelijk is. Landelijk zijn er ook mogelijkheden, kijk hiervoor op Refugeehelp.nl 

Huisdieren

Op Refugeehelp.nl lees je meer over hoe het werkt als je een huisdier hebt meegenomen.  Kom je met een huisdier bij een opvanglocatie? Dan zorgt de locatiemanager ervoor dat je huisdier wordt gecontroleerd door een dierenarts en eventueel de benodigde inentingen en een paspoort krijgt.  Verblijf je bij een gastgezin, kijk dan op deze pagina wat je moet regelen voor je huisdier (ook in het Oekraïens, Russisch en Engels).

Telefoonnummers gemeenten

 • Alblasserdam 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301) 
 • Dordrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)  
 • Gorinchem 14 0183
 • Hardinxveld-Giessendam 14 0184
 • Hendrik-Ido-Ambacht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)
 • Hoeksche Waard 14 0186
 • Molenlanden 088 75 15 000
 • Papendrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)  
 • Sliedrecht 14 0184
 • Zwijndrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)