Informatie voor vluchtelingen

Landelijke informatie
Diverse vraagtekens met zowel een opvallende lichtgevende blauwe en oranje variant ertussen.

Refugeehelp.nl 

Veel informatie voor vluchtelingen die in Nederland verblijven vind je op Refugeehelp.nl. De informatie op dit platform is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. Je vindt er uitleg en toelichting over hoe hulp landelijk is geregeld.  Let op: in de gemeente waar je verblijft zijn mogelijk andere en aanvullende zaken voor je georganiseerd.  

Onderwerpen waarover je meer informatie kunt vinden op Refugeehelp.nl: 

Informatielijn Rode Kruis 

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-contactlijn opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Je kunt een WhatsApp-(voice) bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. 

Bewijs van verblijf (sticker)

Een verblijfsaantekening is een sticker die wordt geplakt in je paspoort. Dit is een bewijs dat je in Nederland je procedure mag afwachten en het bewijs dat je rechtmatig in Nederland bent. Er kunnen instanties zijn die om de sticker vragen. Voor een bewijs van verblijf maak je een afspraak bij een van de loketten van de IND (Informatie en Naturalisatie Dienst). Je kan een afspraak maken en een loket vinden via Refugeepass.nl. Het bewijs van verblijf voor Oekraïners wordt automatisch verlengd. 

Verlenging bewijs van verblijf

Nu de Richtlijn Tijdelijke Bescherming is verlengd tot 4 maart 2024, is het ook belangrijk dat het bewijs van verblijf verlengd wordt. Je hoeft geen afspraak met de IND te maken om je bewijs van verblijf te laten verlengen. Vanaf 27 januari tot en met 25 februari 2023 verstuurt de IND een brief aan vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Lees meer..

Derdelanders

Ben jij uit Oekraïne gevlucht maar heb je geen Oekraïense nationaliteit? Dan zijn veel regels anders. Op RefugeeHelp lees je over belangrijke onderwerpen waarmee je te maken kunt krijgen.

Regionale informatie

De regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit de gemeenten: Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard.

Kaart van regio Zuid-Holland Zuid

Websites gemeenten met informatie over de opvang van vluchtelingen

LET OP: onderstaande websites zijn grotendeels in de Nederlandse taal!

Huisvesting 

Als je onderdak zoekt in een van de gemeenten in deze regio, neem dan contact op met de gemeente of bel met de politie via telefoonnummer 0900-8844 (Nederlands en Engels).   

Je wordt dan zo snel mogelijk naar een opvanglocatie gebracht. We proberen je meteen een plek aan te bieden waar je langer kunt blijven. Het kan ook zijn dat je eerst naar de noodopvanglocatie in Dordrecht gaat. Daar word je warm ontvangen en krijg je eten en een slaapplek. Vanaf daar wordt ervoor gezorgd dat je zo snel mogelijk naar een opvangplek gaat waar je langer kunt blijven. Als onze opvanglocaties vol zijn, zorgen we ervoor dat je een plek krijgt in een andere regio.  

Ben je opgevangen bij iemand thuis en zoek je andere huisvesting? Neem dan contact op met de gemeente waar je verblijft of waar je naar toe zou willen. 

Ondersteuning op de opvanglocatie

Bij vrijwel alle opvanglocaties zijn mensen aanwezig om jou te helpen. Je kunt bij hen terecht met al je vragen. De locatiemanager staat in contact met de gemeente en de Veiligheidsregio. Ook is op elke locatie geregeld dat je snel zorg kunt krijgen als dat nodig is. Vraag ernaar bij de locatiemanager.    

Huisvesting op een schip

Onze regio is waterrijk. Een aantal opvanglocaties is verzorgd op een cruiseschip. Het zijn rijncruise-schepen die gebruikt zijn om varend op vakantie te gaan.

Welke schepen zijn er?

Op dit moment zijn er twee schepen beschikbaar:

belissima2

Bellissima in Zwijndrecht

Het schip heeft tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Er is Wifi aan boord en voor eten en dergelijke is een aantal centrale ruimten beschikbaar. Bekijk de video voor meer informatie over het schip.

belissima1
bellriva2

BellRiva in Dordrecht

Het schip heeft tweepersoonskamers met een eigen badkamer. Er is Wifi aan boord en voor eten en dergelijke is een aantal centrale ruimten beschikbaar. Bekijk de video voor meer informatie over het schip.

bellriva1

Wie worden opgevangen op de schepen?

Op de cruiseschepen kunnen geen huisdieren worden opgevangen. Ook worden er geen kinderen opgevangen jonger dan twaalf jaar. Dit omdat kinderen jonger dan twaalf soms ondoordacht op zaken klimmen en dat in de buurt van water onveilig is.

Is opvang op de schepen veilig?

De opvang op de schepen is veilig. Het zijn grote schepen. De schepen liggen vast aan de kade en er liggen loopbruggen op de kade om aan boord te komen.

Inschrijving/registratie en leefgeld 

Kom je uit Oekraïne en het je een Oekraïens paspoort of een permanente verblijfsvergunning, dan hoef je niet direct asiel aan te vragen of naar Ter Apel te gaan. Je valt onder de speciale regeling Tijdelijke bescherming. Je moet je wel direct inschrijven bij de gemeente waar je verblijft, zie Registratie BRP voor Oekraïners. Daarmee kan je ook leefgeld ontvangen en gebruik maken van andere ondersteuning van de gemeente. Ook als je van plan bent om tijdelijk in Nederland te blijven.

Vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit, die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden, moeten vanaf 19 juli 2022 bij aankomst in Nederland gelijk asiel aanvragen in Ter Apel. Zij kunnen niet terecht bij de crisisnoodopvanglocatie (hub) op Crownpoint in Dordrecht.

Leefgeld

Voor verschillende gemeenten in de regio is een leefgeldregeling:

Nieuwe regels voor leefgeld en opvang voor vluchtelingen uit  Oekraïne

Vanaf 1 februari 2023 verandert het leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne voor eten, kleding en de extra toelage bij een gastgezin. Zo past het beter bij het leefgeld voor andere groepen in Nederland, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering. In de factsheet leest u wat er precies verandert en wat dit betekent voor u en uw gezin.

Bewijs van verblijf (sticker)

Een verblijfsaantekening is een sticker die wordt geplakt in je paspoort. Dit is een bewijs dat je in Nederland je procedure mag afwachten en het bewijs dat je rechtmatig in Nederland bent. Er kunnen instanties zijn die om de sticker vragen. Voor een bewijs van verblijf maak je een afspraak bij een van de loketten van de IND (Informatie en Naturalisatie Dienst). Je kan een afspraak maken en een loket vinden via Refugeepass.nl Bewijs van verblijf voor Oekraïners automatisch verlengd

Verlenging bewijs van verblijf

Nu de Richtlijn Tijdelijke Bescherming is verlengd tot 4 maart 2024, is het ook belangrijk dat het bewijs van verblijf verlengd wordt. Je hoeft geen afspraak met de IND te maken om je bewijs van verblijf te laten verlengen. Vanaf 27 januari tot en met 25 februari 2023 verstuurt de IND een brief aan vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Lees meer..

Terugkeer naar Oekraïne

Wil je terugkeren naar Oekraïne? Dan kun je ervoor kiezen om dit zelf te regelen. Het is ook mogelijk om hulp en ondersteuning te krijgen via Dienst terugkeer en vertrek. Zij brengen je in contact met een zogenaamde regievoerder. Samen nemen jullie de mogelijkheden voor vertrek uit Nederland door. Je krijgt voorlichting en advies, ondersteuning voor (vervangende) reisdocumenten en hulp bij vervoer. Wil je ondersteuning bij de terugkeer naar Oekraïne? Stuur dan een mail naar [email protected]. Dit kan in het Nederlands, Engels of Oekraïens.

Let op! Het is belangrijk om je uit te schrijven bij de gemeente als je vertrekt uit de gemeente. 

Medische zorg 

Landelijke informatie over gezondheidszorg vind je bij Refugeehelp.nl.

Ben je gevlucht uit Oekraïne dan kan je in Nederland medische zorg krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, tandarts, verloskundige of het ziekenhuis. Je valt onder de RMO (Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne). Hiervoor hoef je geen zorgpremie te betalen en je hebt geen eigen risico.

Ik ben net in Nederland en heb medische zorg nodig

Als vluchtelingen uit Oekraïne aankomen in Dordrecht op de noodopvanglocatie bestaat de mogelijkheid een afspraak te maken met een huisarts. Afhankelijk van welk tijdstip kan dit meestal, maar niet altijd, direct dezelfde dag. De huisarts kijkt welke medische zorg er voor je nodig is en welke medicijnen. Mits deze medicijnen toegestaan zijn in Nederland kan de huisarts voor een herhaalrecept zorgen. Alleen met een recept van de huisarts kan je medicijnen bij een apotheek ophalen.

Medische zorg op een gemeentelijke opvanglocatie

Als medische zorg nodig is, kun je altijd dichtbij de opvanglocatie terecht. Vraag ernaar bij de locatiemanager. Iedere locatiemanager heeft namelijk een informatiekaart met een overzicht naar welke huisarts, tandarts, verloskundige, apotheek, jeugdzorg en dergelijke je kunt gaan. Zowel overdag als in de avond, nacht en de weekenden.

Op een aantal opvanglocaties in onze regio is een paar keer per week een spreekuur met een huisarts.

Medische zorg bij particuliere opvang

Als je bij mensen thuis wordt opgevangen en je hebt medische zorg van een huisarts of tandarts nodig? Dan ga je naar de huisarts of tandarts van jouw gastgezin.

Ik heb psychische hulp nodig, waar kan ik terecht?

Als je psychische hulp nodig hebt, kun je terecht bij de huisarts. De huisarts verwijst je vervolgens door naar meer gespecialiseerde psychische hulp. Vraag bij de locatiemanager of je gastgezin bij welke huisarts je terecht kunt.

Moet ik betalen voor medische zorg?

Heb je een paspoort en een Burgerservicenummer, dan laat je dit zien als je zorg nodig hebt. De kosten worden dan betaald uit de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Je hoeft hiervoor niets te doen en niets te betalen. Heb je (nog) geen paspoort of Burgerservicenummer dan betaalt het CAK de zorgkosten. Ook dan hoef je niets te doen of te betalen.

Locatiemanagers van de opvanglocaties hebben een informatiekaart met informatie over vergoedingen. Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over wat er in het basispakket zit en dus vergoed wordt.

Moet ik me verzekeren tegen zorgkosten?

Nee, dat hoeft niet. Vanaf 1 juli 2022 vallen werkende en niet-werkende vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP) automatisch onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Dit betekent dat vluchtelingen uit Oekraïne niet meer zelf een zorgverzekering hoeven af te sluiten. Voor de RMO betaal je geen zorgpremie en krijg je ook geen zorgtoeslag. Meer informatie vind je op Zorgverzekeringslijn.nl (ook in het Engelsen Oekraïens).

Worden vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland gevaccineerd?

Vluchtelingen uit Oekraïne sluiten aan bij het Rijksvaccinatieprogramma. Dit om te voorkomen dat er een toename komt van polio, mazelen en coronabesmettingen.  De GGD (Jong JGZ) geeft hierover voorlichting en eventueel over de vaccinaties. Zij komen naar opvanglocaties toe voor de voorlichting. Lees meer over het werk van de GGD en vaccineren in de flyer (ook in het Oekraïens).

Corona/COVID19

Informatie over het coronavirus, de adviezen van de overheid en vaccineren kun je vinden op Pharos (ook in het Oekraïens) of Vragenovercorona.nl (ook in het Oekraïens).

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het advies om een zelftest te doen. Is de uitslag positief, ga dan in isolatie. Huisgenoten kunnen een quarantainecheck (ook in het Engels) doen. Bij vragen of twijfel kun je contact opnemen met de locatiemanager van de opvang. Bij particuliere opvang kan je contact opnemen met de huisarts.

Mondzorg en tandarts

Vanaf 1 juli 2022 komt alle medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne uit het basispakket ten laste van de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Vanaf 1 augustus hoeven ook Oekraïners die werk hebben geen eigen ziektekostenverzekering meer af te sluiten.
In de regeling kan de tandarts een vergoeding krijgen bij het behandelen van een volwassen vluchteling alleen als het gaat om mondzorg bij acute pijnklachten. Er is voorafgaande toestemming van de RMO nodig als de kosten hiervoor in een kalenderjaar het bedrag van € 250,= overschrijden.

Hoe maak je een afspraak met de tandarts?

In Nederland maak je per persoon een afspraak bij een tandarts. Vraag bij de locatiemanager naar hoe een afspraak te maken.
Tandartsen hebben het druk en daarom kan het zijn dat je niet direct terecht kunt. De assistent van de tandarts probeert iedereen, ook de mensen uit Nederland, zo snel mogelijk in te plannen voor een afspraak. Soms duurt dit wat langer. Zodra je een afspraak hebt, heb je voor jezelf een afspraak, niet ook voor andere gezinsleden. Willen zij ook naar de tandarts? Maak dan per persoon (ook voor kinderen) een afspraak.

Wat kun je zelf doen?

In Nederland werkt Jong JGZ (Het mooiste wat je een kind kunt geven is een kans. | Jong JGZ) aan voorlichting over gezonde tanden en tanden poetsen voor kinderen – twee keer per dag!. Op de opvanglocatie word je daarover geïnformeerd.

Tandarts en mondzorg aan volwassen vluchtelingen

De kosten voor de tandarts en andere mondzorg voor volwassenen worden niet vergoed, met uitzondering van de kaakchirurg of vergoeding van een kunstgebit. Afhankelijk van de soort zorg moet hiervoor wel zelf ook een eigen bijdrage betaald worden.

De kosten van de volgende behandelingen worden wel vergoed:

  • chirurgische tandheelkundige hulp, uitgevoerd door een kaakchirurg. Hieronder vallen niet: parodontale chirurgie (tandvleesbehandelingen), het aanbrengen van een tandheelkundig implantaat en ongecompliceerde extracties (kiezen trekken als dat ook door de tandarts gedaan kan worden);
  • röntgenonderzoek voor chirurgische tandheelkundige hulp, door of op verzoek van een kaakchirurg;
  • uitneembare prothesen (kunstgebitten) voor de boven- en/of onderkaak.
Eigen bijdrage

De eigen bijdrage die je vanaf 18 jaar en ouder betaalt, verschilt per behandeling:

  • voor een uitneembare volledige prothese (kunstgebit) bij de tandarts of tandprotheticus 25% van de kosten.
  • voor een uitneembaar volledig kunstgebit op implantaten 10% voor de onderkaak en 8% voor de bovenkaak.
  • voor reparatie of overzetting van een volledig kunstgebit: 10% van de kosten.

Tandarts en mondzorg aan vluchtelingen jonger dan 18 jaar

Voor vluchtelingen onder de 18 jaar worden de meeste tandartskosten wél volledig vergoed, omdat zij vallen onder de zorg uit het basispakket. De orthodontist (beugeltandarts) wordt niet vergoed.

De kosten van de volgende behandelingen worden wel vergoed:

  • periodieke controle (periodiek preventief onderzoek): één keer per jaar, tenzij de tandarts of mondhygiënist vindt dat meer keren per jaar nodig is;
  • een incidenteel consult (een afspraak tussen de periodieke controles door);
  • tandsteen verwijderen;
  • fluoridebehandeling vanaf het doorbreken van blijvende gebitselementen (grote-mensen-tanden en -kiezen): maximaal twee keer per jaar, tenzij meer keren per jaar nodig is;
  • verzegeling van kauwvlakken;
  • behandeling van het parodontium (weefsel dat de tand of kies in de kaak bevestigt);
  • verdoving;
  • wortelkanaalbehandeling;
  • vullingen;
  • behandeling bij klachten over het kaakgewricht;
  • plaatjes en frameprothesen;
  • kronen, bruggen en implantaten: alleen bij niet aangelegde of door een ongeval geheel verloren fronttanden;
  • chirurgische tandheelkundige hulp, behalve implantaten;
  • röntgenonderzoek, behalve bij hulp van een orthodontist (beugeltandarts).

Vervoer  

Vanaf 1 maart 2022 reisden Oekraïense vluchtelingen gratis met al het openbaar vervoer naar hun veilige opvangplek in Nederland. De Nederlandse ov-bedrijven besloten gezamenlijk om op deze manier hun solidariteit met de Oekraïners te tonen. Inmiddels zijn de procedures voor inreizen van grote groepen Oekraïners belegd bij decentrale overheden. Daarom geldt per 1 juni geen vrij reisrecht meer en dienen Oekraïense vluchtelingen in het bezit te zijn van een geldig vervoersbewijs. In de treinen van NS geldt het vrij inreizen nog wel. Lees meer op de website van OV-NL.

Veiligheid 

Bij spoed en noodgevallen

Bij spoed en noodgevallen, bel 112.
Algemene informatie over veiligheid en hulp vind je op Refugeehelp.nl.

Veiligheid opvanglocatie

Voel je je onveilig in je opvanglocatie, ga dan naar de locatiemanager. Verblijf je bij iemand thuis en voel je je onveilig, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Dwang, uitbuiting en arbeidsomstandigheden

Voor hulp en advies over dwang en uitbuiting kun je terecht bij Comensha.nl/en/ (Engels). Voor hulp en advies over arbeidsomstandigheden kun je terecht bij Fairwork (ook in het Oekraïens) Meer informatie is te vinden in de flyers in Oekraïens, Engels en Nederlands.

School, dagbesteding en werk

School

De gemeenten in onze regio werken samen aan het bieden van passende oplossingen voor onderwijs. Zodra meer bekend is over regionale oplossingen melden we dat hier.  Met vragen over onderwijsmogelijkheden op dit moment  kun je contact opnemen met de gemeente waar je verblijft.  

Dagbesteding

Via Refugeehelp.nl kun je in contact komen met partijen die verschillende activiteiten aanbieden, zoals les in de Nederlandse taal of sport, muziek- en theateractiviteiten voor kinderen via het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Mogelijk organiseert de gemeente waar jij verblijft ook activiteiten en/of ontmoetingen.   

Werk

Kijk voor meer informatie op Refugeehelp.

Wil je helpen?

Wil je tijdens je verblijf in Nederland je hulp aanbieden, bijvoorbeeld door te helpen bij onderwijs of activiteiten voor andere vluchtelingen uit Oekraïne? Neem dan contact op met de gemeente waar je verblijft om te bespreken wat mogelijk is. Landelijk zijn er ook mogelijkheden, kijk hiervoor op Refugeehelp.nl 

Huisdieren

Op Refugeehelp.nl lees je meer over hoe het werkt als je een huisdier hebt meegenomen.  Kom je met een huisdier bij een opvanglocatie? Dan zorgt de locatiemanager ervoor dat je huisdier wordt gecontroleerd door een dierenarts en eventueel de benodigde inentingen en een paspoort krijgt.  Verblijf je bij een gastgezin, kijk dan op deze pagina wat je moet regelen voor je huisdier (ook in het Oekraïens, Russisch en Engels).

Telefoonnummers gemeenten

  • Alblasserdam 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301) 
  • Dordrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)  
  • Gorinchem 14 0183
  • Hardinxveld-Giessendam 14 0184
  • Hendrik-Ido-Ambacht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)
  • Hoeksche Waard 14 0186
  • Molenlanden 088 75 15 000
  • Papendrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)  
  • Sliedrecht 14 0184
  • Zwijndrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)