Coronavirus

Het coronavirus: wat doet de GGD en wat kun je zelf doen?

Geplaatst op: 27 februari 2020
Er is veel aandacht voor het nieuwe coronavirus. De GGD Zuid-Holland Zuid, onderdeel van de Dienst Gezondheid & Jeugd, is al meerdere weken bezig met de voorbereidingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 - 1351.

Rol GGD en situatie in Nederland
In Nederland zijn inmiddels besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. De GGD in de betreffende regio's brengen nauwkeurig in kaart met wie de patiënten contact hebben gehad en zullen alle contacten monitoren om zo een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

In Nederland en dus ook in de regio Zuid-Holland Zuid, werken artsen, laboratoria en GGD’en samen om uitbraken van infectieziekten te bestrijden. In deze video van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/videos-downloads) krijg je antwoord op vier vragen over de rol van de GGD bij het nieuwe coronavirus.

Informatie voor scholen en kinderopvang over het coronavirus
Het nieuwe coronavirus roept vragen op bij ouders, scholen en andere organisaties zoals kinderdagverblijven of BSO’s. Het is niet nodig om maatregelen te nemen. Er is op dit moment ook geen reden om kinderen niet naar school en kinderopvang te laten gaan. Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuishouden niet nodig als kinderen geen klachten hebben. Volg de actuele informatie op de website van de RIVM.

Situatie in het buitenland
Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen. Kijk hier voor de actuele reisadviezen: Kijk hier voor alle actuele reisadviezen.

Wat kan je zelf doen
De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:
• Was je handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie
Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij jullie naar de website van het RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.