Visual Nederland blijft in lockdown

Lockdown verlengd t/m tenminste 9 februari

Geplaatst op: 12 januari 2021
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari in lockdown blijft.  

'Bijna iedereen zal begrijpen dat we geen andere keuze hadden, omdat de cijfers niet snel genoeg dalen en we inmiddels ook te maken hebben met de Britse coronavariant’, licht premier Rutte toe. ‘Over die variant maken we ons grote zorgen. De beelden uit Londen en Ierland zijn alarmerend en dat is nog zwak uitgedrukt. Geen verrassend besluit dus, maar wel een enorme tegenvaller. En voor veel mensen ook een ongelooflijk lastige boodschap.’ De premier begrijpt ook dat de maatregelen steeds moeilijker zijn vol te houden, en dat is ook begrijpelijk. En toch: we moeten doorzetten. We weten dat met het vaccin licht aan het eind van de tunnel is.’ 

De rol van het vaccin
De eerste Nederlanders zijn inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat betekent dat we aan het begin staan van een nieuwe fase in deze crisis. Maar dit betekent helaas nog niet dat we de maatregelen los kunnen laten. ‘Natuurlijk snappen we dat het nu verleidelijk is om te denken: de eerste prikken zijn gezet, we zijn er bijna. Maar een ‘we zijn er bijna'-gevoel kunnen we ons nog lang niet veroorloven', aldus minister De Jonge. De meeste mensen zijn nog wel vatbaar voor het virus, en veel mensen in de samenleving zijn nog besmettelijk. Daarom zijn maatregelen onverkort nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Pas als het overgrote deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen we de basisregels loslaten. ‘Dit is nog niet het einde van de crisis. Dit is wel het begin van het einde. Maar juist nu de zorg zo onder druk staat, er een nieuwe variant van het virus rond gaat, moet we nog beter op onze tellen passen,’ besluit minister De Jonge. 

Op de website van de Rijksoverheid vind je alle maatregelen die tenminste tot en met 9 februari gelden. Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen er na 9 februari nodig zijn.

Premier Rutte: ‘We komen hier samen doorheen. Door ons aan de regels te houden en elkaar te blijven helpen en ondersteunen. Gelukkig zien we overal in Nederland prachtige initiatieven. Houd dat vol.'