Afstand houden in verband met het coronavirus

Maatregelen vanuit de overheid

Geplaatst op: 21 april 2020
In heel Nederland zijn maatregelen van kracht die een flink effect hebben op het openbare leven. Deze maatregelen worden stapsgewijs versoepeld. Vanaf 11 mei gelden de volgende maatregelen.
  • Mensen worden opgeroepen om zoveel mogelijk drukte te vermijden. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter).
  • Mensen worden opgeroepen ook thuis de sociale contacten te minimaliseren: houd afstand tot elkaar.
  • Basisscholen en kinderdagopvang zijn weer open. Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open. Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voorgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni (deels) naar school kunnen.
  • Groepsvorming is verboden in de volledige openbare ruimte in regio Zuid-Holland Zuid. Als men zich daar op bepaalde locaties structureel niet aan houdt, kan dat leiden tot afsluiting van gebieden. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Een groepsverbod geldt niet voor jonge spelende kinderen en voor mensen in hetzelfde huishouden.
  • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg jij of iemand in je huishouden daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in dat huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf klachten krijgen.
  • Voorlopig zijn bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen niet toegestaan.
  • Cafés, restaurants, terrassen met zitplaatsen, bioscopen, culturele instellingen en musea gaan mogelijk vanaf 1 juni gedeeltelijk weer open met een maximum van 30 bezoekers en maatregelen om de 1,5 meter afstand te houden. Bij cafés en restaurants moet vooraf gereserveerd worden.
  • Sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, seksclubs, coffeeshops en casino’s blijven vooralsnog gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem je consumptie mee naar huis.
  • Winkels en locaties zoals vakantieparken en markten moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden.

Heb je klachten? Blijf thuis!
Blijf thuis! Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden en of benauwdheid): iedereen in Nederland blijft thuis en mijd sociale contacten. Heb je er koorts bij, dan blijft iedereen die in hetzelfde huis woont, thuis. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.

Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand?
Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.

Heb je familie of vrienden in het buitenland? 
Nederlandse reizigers in het buitenland die door de coronacrisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld. De organisaties hebben daarvoor besloten tot de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland.

Hoe worden de maatregelen gehandhaafd?
Om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden, geldt sinds 15 maart in de regio Zuid-Holland Zuid een noodverordening.

Meld corona-overtredingen via 0900 - 8844
De meldkamer krijgt veel telefoontjes binnen over mensen die zich niet houden aan het groepsverbod of aan de 1,5 meter afstand. Zie jij dit ook in je omgeving? Spreek mensen eerst aan. Helpt dit niet? Bel dan 0900 – 8844. Bel geen 112! 112 is alleen bedoeld voor noodsituaties. Landelijk wordt er gewerkt aan een speciaal meldpunt.

Meer informatie
Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vind je op de speciale nieuws-pagina op onze website. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM  en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.