Coronavirus banner

Nieuwe noodverordening coronavirus 11 mei

Geplaatst op: 11 mei 2020
Om de verspreiding van het coronavirus te beperken gelden er regels. Die regels moeten, als dat nodig is, gehandhaafd kunnen worden. Daarom geldt er sinds 11 mei een aangepaste noodverordening. Daarmee vervalt de vorige versie en geven we invulling aan de aangepaste regels die 6 mei door de minister-president zijn gepresenteerd.

De politie en de mensen van handhaving werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of boete voor kan worden opgelegd.

Samen verantwoordelijk
Samen kunnen we telkens de volgende stap verdienen, onder andere door drukte te vermijden en ons goed aan de maatregelen en adviezen houden. De meeste mensen houden zich er goed aan. Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff: ‘’Ik ben er trots op dat de meeste mensen uit de regio de maatregelen goed opvolgen. Daar wil ik graag mijn waardering voor uitspreken, want ik begrijp hoe langer het duurt, hoe lastiger het is vol te houden. Maar onthoud: Het gaat om jouw opa en oma of om jouw kwetsbare oom of buurvrouw. Of misschien wel om jouzelf. We doen het om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen en om een onbekend virus in te dammen. En vergeet ons zorgpersoneel niet: zij werken bijzonder hard en hebben ook tijd nodig om rust te nemen.’’

Afgesloten gebieden
De tot gisteren afgesloten gebieden worden per vandaag weer opengesteld. Het gaat om de volgende gebieden:

  • Skatebaan Zwijndrechtse brug in Dordrecht;
  • Strandjes Haringvlietbrug bij Numansdorp;
  • Cruyff Court e.o. Stadspolders in Dordrecht.

Op deze manier geven we iedereen maximaal de ruimte om z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen. We doen een oproep aan iedereen om solidair te zijn en om de regels op te volgen, zodat we niet opnieuw in de situatie komen om gebieden te moeten afsluiten. Overal geldt dat er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden moet worden. Als je met drie personen of meer samen bent, dan moeten alle personen 1,5 meter tot elkaar en andere mensen in de omgeving aanhouden.

Bekijk hier de hele noodverordening.

Recreatie en markten
Het verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf wordt ingetrokken. Conform de landelijke lijn blijft het verboden om gemeenschappelijk sanitair bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthavens en stranden geopend te houden. De regels voor de markten zoals die de afgelopen twee weken van kracht waren, blijven voorlopig ongewijzigd.