GGD-medewerkers in beschermende pakken in coronateststraat

Bel 0800-1202 voor een testafspraak coronavirus

Geplaatst op: 27 mei 2020
Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan sinds 1 juni een afspraak maken om zich bij de GGD te laten testen op besmetting. Heb je klachten als verkoudheid, keelpijn, hoesten, verhoging en/of plotseling verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en bel gratis 0800-1202 om een afspraak te maken bij een locatie in de buurt. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80.

Let op: behoor je tot een risicogroep of heb je ernstige klachten (zoals benauwdheid of koorts)? Bel dan je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Alleen getest bij klachten
Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Het gaat dan om verkoudheidsklachten zoals neusverkouden, loopneus, niezen, hoesten, keelpijn, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak. Alleen met deze klachten wordt eentest afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van een afspraak wordt kort een aantal vragen gesteld over de aard van je klachten. Bij het maken van de afspraak wordt je BSN-nummer gevraagd ter identificatie. Daarna krijg je gelijk de tijd en plaats te horen waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Uitslag testen
Je wordt binnen 48 uur gebeld met de uitslag van de test. Zowel bij een positieve als een negatieve uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en starten zij het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat je klachten krijgt, blijf je thuis. Je bent dan in isolatie. Blijkt uit de test dat je inderdaad besmet bent met het coronavirus, dan blijf je thuis in isolatie. Je huisgenoten krijgen ook het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Mogelijk langere wachttijd bij opstart
De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. Maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt.

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Wil je geen testafspraak maken, maar heb je een andere vraag over het coronavirus?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel naar 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur), of met een specifieke vraag over een situatie in de regio Zuid-Holland Zuid met je lokale gemeente.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Kom je daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.