Het laatste nieuws

Vanaf januari 50 plekken in crisisnoodopvang Molenlanden

Vanaf januari 50 plekken in crisisnoodopvang Molenlanden

Begin januari 2023 opent een tijdelijke crisisnoodopvang voor vluchtelingen in De Polderoffice aan de Melkweg in Bleskensgraaf, gemeente Molenlanden. Het …

Papendrecht opent crisisnoodopvang op asielschip

Papendrecht opent crisisnoodopvang op asielschip

Vanaf maandag 21 november zijn er 50 crisisnoodopvangplekken beschikbaar op een schip in Papendrecht. Het schip ligt aan de kade …

De update van de Voortgangsrapportage Vluchtelingen is uit

De update van de Voortgangsrapportage Vluchtelingen is uit

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) zet zich samen met gemeenten in om voldoende opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne en via …

Nieuwsupdates vluchtelingenopvang

Lees al het (regionale) nieuws, updates en ontwikkelingen op onze speciaal ingerichte nieuwspagina rondom de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor onze regio en over de tijdelijke crisisnoodopvang van asielzoekers van overloop uit Ter Apel.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Noodopvang vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne en de opvang van vluchtelingen in onze regio roepen veel vragen op. Om die reden hebben we een speciale pagina ingericht met informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Crisisnoodopvang asielzoekers

Door de grote drukte kunnen niet alle asielzoekers in Ter Apel terecht. Op verzoek van het Rijk verlenen veiligheidsregio’s crisisnoodopvang, zo ook Zuid-Holland Zuid. Lees meer via onderstaande blauwe knop.

Refugeehelp

RefugeeHelp is hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die hen wil helpen. De informatie op de site is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Refugeehelp app

Voortgangsrapportage gemeenteraden

Met regelmaat informeren de Veiligheidsregio en verschillende gemeentelijke werkgroepen de gemeenteraden in regio Zuid-Holland-Zuid over de realisatie van noodopvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne en crisisnoodopvang van asielzoekers en alles wat daarbij komt kijken. Dat gebeurt in deze openbare Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang.

Hulp: Wat kan ik doen?

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren te helpen. Hieronder staan een aantal landelijke initiatieven opgesomd. Daarnaast zijn er ook veel regionale initiatieven!

Geld doneren?

Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555.

Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

Vluchtelingen een logeerplek aanbieden?

Dit kan bijvoorbeeld via VluchtelingenWerk Nederland.

Bied een logeerplek aan. Op het platform van VluchtelingenWerk staat een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het aanbieden van een logeerplek. Ook kun je hier een eigen initiatief aanmelden. 

Spullen doneren?

Er zijn in de regio Zuid-Holland Zuid door diverse organisaties inzamelingsacties georganiseerd. Zo heeft de VRZHZ verschillende hulpgoederen gedoneerd aan een inzamelingsactie die is opgezet door een inwoner uit Mijnsheerenland.

Spullen doneren voor vluchtelingen kan ook via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kun je er een eigen initiatief aanmelden.

Situatie in eenvoudige taal

Vind je het lastig om de situatie rondom de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te begrijpen? Luister dan naar de uitleg van Steffie! Op haar website legt zij alles in eenvoudige taal uit. Klik op het logo hieronder om naar de website te gaan.