Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid regelt opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid regelt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) de opvang van Oekraïense vluchtelingen in deze regio. Samen met gemeenten hebben we de afgelopen tijd verschillende opvanglocaties gereed gemaakt. De komende tijd zorgen we voor meer plekken. Ook zorgen we ervoor dat vraag en aanbod van opvangplekken samen komt. Informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio lees je op deze themapagina.

Veel gestelde vragen en antwoorden

De oorlog in Oekraïne en de opvang van vluchtelingen in onze regio roepen veel vragen op. Om die reden hebben we een speciale pagina ingericht met informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Refugeehelp

RefugeeHelp is hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die hen wil helpen. De informatie op de site is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Refugeehelp app

Situatie in eenvoudige taal

Vind je het lastig om de situatie rondom de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te begrijpen? Luister dan naar de uitleg van Steffie! Op haar website legt zij alles in eenvoudige taal uit. Klik op het logo hieronder om naar de website te gaan.

 

Hulp: Wat kan ik doen?

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren te helpen. Hieronder staan een aantal landelijke initiatieven opgesomd. Daarnaast zijn er ook veel regionale initiatieven!

Geld doneren?

Geld geven kan bijvoorbeeld via Giro555.

Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

Vluchtelingen een logeerplek aanbieden?

Dit kan bijvoorbeeld via VluchtelingenWerk Nederland.

Bied een logeerplek aan. Op het platform van VluchtelingenWerk staat een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het aanbieden van een logeerplek. Ook kun je hier een eigen initiatief aanmelden. 

Spullen doneren?

Er zijn in de regio Zuid-Holland Zuid door diverse organisaties inzamelingsacties georganiseerd. Zo heeft de VRZHZ verschillende hulpgoederen gedoneerd aan een inzamelingsactie die is opgezet door een inwoner uit Mijnsheerenland.

Spullen doneren voor vluchtelingen kan ook via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kun je er een eigen initiatief aanmelden.

Nieuwsupdates Oekraïne

Lees al het (regionale) nieuws, updates en ontwikkelingen op onze speciaal ingerichte nieuwspagina rondom de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor onze regio.

Persgesprekken voorzitter VRZHZ

Screenshot van het persgesprek in het Stadskantoor van Dordrecht

Met enige regelmaat praat Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ), inwoners en pers bij over de situatie in Oekraïne en de weerslag die de ontwikkelingen hebben op regio Zuid-Holland Zuid.