Het laatste nieuws

Crisisnoodopvang op boot in Papendrecht wordt verlengd

Crisisnoodopvang op boot in Papendrecht wordt verlengd

De crisisnoodopvang op de boot in Papendrecht is verlengd tot 1 december 2023. De opvang zou eigenlijk 14 mei aanstaande …

Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang van april verschenen

Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang van april verschenen

Om de gemeenteraden en andere geïnteresseerden mee te nemen in het verloop van de vluchtelingenopvang in de regio Zuid-Holland Zuid …

Derdelanders mogen tot 4 september 2023 in opvang blijven

Derdelanders mogen tot 4 september 2023 in opvang blijven

De tijdelijke bescherming voor derdelanders loopt nog 6 maanden door. Het gaat om derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, …

Nieuwsupdates vluchtelingenopvang

Lees al het (regionale) nieuws, updates en ontwikkelingen op onze speciaal ingerichte nieuwspagina rondom de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor onze regio en over de tijdelijke crisisnoodopvang van asielzoekers van overloop uit Ter Apel.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Noodopvang vluchtelingen uit Oekraïne

De oorlog in Oekraïne en de opvang van vluchtelingen in onze regio roepen veel vragen op. Om die reden hebben we een speciale pagina ingericht met informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Crisisnoodopvang asielzoekers

Door de grote drukte kunnen niet alle asielzoekers in Ter Apel terecht. Op verzoek van het Rijk verlenen veiligheidsregio’s crisisnoodopvang, zo ook Zuid-Holland Zuid. Lees meer via onderstaande blauwe knop.

Vluchtelingenopvang in beeld

Voor de opvang van vluchtelingen zijn veel verschillende organisaties en mensen actief. We hebben in beeld gebracht wie wat doet en hoe het proces eruit ziet.

Voortgangsrapportage gemeenteraden

Met regelmaat informeren de Veiligheidsregio en verschillende gemeentelijke werkgroepen de gemeenteraden in regio Zuid-Holland-Zuid over de realisatie van noodopvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne en crisisnoodopvang van asielzoekers en alles wat daarbij komt kijken. Dat gebeurt in deze openbare Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang.

Hulp: Wat kan ik doen?

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren te helpen. Hieronder staan een aantal landelijke initiatieven opgesomd. Daarnaast zijn er ook veel regionale initiatieven!

Vluchtelingen een logeerplek aanbieden?

Dit kan bijvoorbeeld via VluchtelingenWerk Nederland.

Bied een logeerplek aan. Op het platform van VluchtelingenWerk staat een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het aanbieden van een logeerplek. Ook kun je hier een eigen initiatief aanmelden. 

Spullen doneren?

Er zijn in de regio Zuid-Holland Zuid door diverse organisaties inzamelingsacties georganiseerd. Zo heeft de VRZHZ verschillende hulpgoederen gedoneerd aan een inzamelingsactie die is opgezet door een inwoner uit Mijnsheerenland.

Spullen doneren voor vluchtelingen kan ook via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kun je er een eigen initiatief aanmelden.

Refugeehelp

RefugeeHelp is hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die hen wil helpen. De informatie op de site is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.

Refugeehelp app