Word brandweerschipper

Van schipper naar brandweer? Dat kan!
Brandweerschipper

Als schipper hou je van het water. Je houdt van varen, maar wil misschien niet meer zo lang van huis. Of je bent op zoek naar een nieuw nautisch avontuur. Misschien is werken bij brandweer Zuid-Holland Zuid dan wel iets voor jou. Je levert een bijdrage aan de veiligheid in het drukste vaargebied van Europa.

Wat ga je doen?

Als brandweerschipper ben je allereerst brandweerprofessional. Je gaat dus ook branden in bijvoorbeeld woningen blussen of slachtoffers uit auto’s bevrijden. Daarvoor volg je een praktijkgerichte opleiding.

Daarnaast ben je nautisch specialist. Als jullie met de boot moeten uitrukken ben jij er verantwoordelijk voor dat alles op de blusboot goed verloopt. Met je collega’s blus je niet alleen branden aan boord van alle soorten schepen, maar verleen je ook medische hulp en red je personen uit het water. Je draait daarnaast je hand niet om voor klein onderhoud aan de schepen.

Zo ziet je dag eruit

Geen dag is hetzelfde. Op de ene dag blus je een brand in een flatgebouw, tijdens een andere dienst vaar je uit voor een ongeluk op een containerschip op de Oude Maas en op weer een andere dag oefen je met het openknippen van een autowrak.

De brandweer werkt met drie ploegen in 24-uursdiensten vanuit de brandweerposten in Dordrecht. Een dienst begint en eindigt om acht uur ’s morgens op de kazerne. De dag begint met een briefing. Als je niet hoeft uit te rukken doe je overdag werkzaamheden op de kazerne en werk je aan je vakbekwaamheid met bijvoorbeeld een brand- of duikoefening. ’s Avonds heb je op de kazerne tijd voor jezelf. ’s Nachts slaap je er in een eigen kamer. Als het alarm afgaat moet je binnen anderhalve minuut klaarstaan om uit te rukken. Als je dienst erop zit ben je twee dagen vrij.

Over Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Brandweer Zuid-Holland Zuid is onderdeel van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ), een van de 25 veiligheidsregio’s van Nederland. Wij komen op land en op water in actie bij crises, ongelukken, rampen en branden én proberen die vooral te voorkomen. Daarvoor werken we samen met meer dan 60 partners binnen en buiten de regio.

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid werkt voor de 460.000 inwoners in deze regio, met daarin de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Hoeksche Waard.

Bij de VRZHZ werken zo’n 300 beroepsmedewerkers en ruim 700 brandweervrijwilligers. Veel van hen draaien ook piketdiensten.

Meer over VRZHZ

Tjerk

Het verhaal van Tjerk

Tjerk Schipper is, echt waar, schipper op de blusboot in Zuid-Holland Zuid. Hij koos bewust voor een carrièreswitch van binnenvaartschipper naar brandweerprofessional. Waarom? Dat lees je via de blauwe knop.

Lees meer
20230412_101715

Ervaar het zelf!

Ben jij schipper en denk je na over een andere baan? Misschien is de brandweer dan wel iets voor jou! Vaar een dagje met ons mee en kijk of de brandweer bij jou past. Vraag naar de mogelijkheden.

Lees meer
20230412_110036

Openstaande vacatures

Benieuwd naar al onze openstaande vacatures? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina. Wellicht zit er een passende functie voor jou bij!

Lees meer