Wat doe je bij?

Het is nooit precies te voorspellen welke risico's uiteindelijk een echt gevaar opleveren in jouw omgeving. Er zijn wel risico's in de regio Zuid-Holland Zuid waar je extra rekening mee moet houden. Door je te informeren, helpen we je om je goed voor te bereiden.
Brand en vlammen

Wat doe je bij een brand?

Wist je dat binnen twee minuten een flinke brand kan ontstaan die je niet meer kunt blussen? Wist je dat brand kan ontstaan door verkeerd gebruik van elektrische apparaten? Het is belangrijk om snel iets te doen, want in rook bij brand zitten giftige stoffen.
Cybercrimineel aan het werk

Wat doe je bij een cyberaanval?

Er zijn veel vormen van digitale bedreigingen of aanvallen. Bijvoorbeeld een vervelend computervirus, diefstal van persoonlijke gegevens of haat zaaien. Of een cyberaanval: een digitale aanval op ons betaalsysteem, energievoorzieningen of andere belangrijke systemen.
Droge grond

Wat doe je bij droogte?

We hebben bijna elk jaar wel een periode waarin er weinig regen valt. Er verdampt dan meer water dan dat het regent. Dit noemen we droogte. Ook komt er minder water binnen via de grote rivieren de Lek en de Merwede. De grondwaterstanden zijn laag of de kwaliteit van het water is slechter.
Drukte op de weg

Wat doe je bij een evacuatie?

Een ramp of grootschalig incident kan opeens gebeuren. En soms moet iedereen met spoed weg uit het gebied. Weet jij waar je bij een evacuatie allemaal op moet letten? En weet jij wat je moet doen?
Explosie in flatgebouw

Wat doe je bij explosie of instorting?

Grote explosies komen gelukkig weinig voor. Maar kleine explosies wel. Vaak door een gaslek. En wanneer er brand is in een groot gebouw kan het instorten. Zorg er voor dat je snel veilig bent. Weet jij wat je moet doen?
Bliksemschicht boven stad

Wat doe je bij extreem weer?

Zware regen, veel sneeuw, ijzel of een ijzige kou. Een extreme hittegolf, zwaar onweer of een hevige storm. Soms zie je het aankomen. Soms komt het heel onverwachts. Dan moet je weten wat je moet doen. Weet jij hoe je je voorbereid?
Felle zon in blauwe lucht

Wat doe je bij extreme hitte?

Er is extreme hitte als het 4 dagen achter elkaar 27°C of warmer is. Vooral voor ouderen, mensen die al lang ziek zijn en mensen met overgewicht kan dit gevaarlijk zijn. Ze kunnen problemen krijgen met ademhalen of duizelig zijn of jeuk krijgen. Maar ook heel erg ziek worden.
Fakkel vlam uit fabriekspijp

Wat doe je bij fakkelen?

Fakkelen is niet gevaarlijk. Wel kun je last hebben van het licht, het geluid en soms van de rook of roetdeeltjes. Vind je het niet fijn? Doe dan ramen en deuren dicht. En zet eventueel je (mechanische) ventilatiesysteem tijdelijk uit. Weet jij wat je verder moet doen?
Incident op het spoor

Wat doe je bij ongeval op het spoor?

Over het spoor in onze regio worden niet alleen mensen maar ook (gevaarlijke) goederen en stoffen vervoerd. Langs het spoor staan veel woningen en bedrijven. De kans op een ongeval met gevaarlijke stoffen is klein. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. Weet wat je moet doen.
wat-doe-je-bij-kernongeval

Wat doe je bij een kernongeval?

In onze regio is geen kerncentrale. Toch bestaat het risico dat er een ongeluk gebeurt waarbij radioactieve straling vrijkomt. Bijvoorbeeld bij de opslag of het transport van radioactief materiaal. Straling is gevaarlijk voor je gezondheid.
Natuurbrand

Wat doe je bij een natuurbrand?

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Er gaat daardoor veel mooie natuur verloren.
Noodpakket

Wat doe je in een noodpakket?

Bereid je voor door een noodpakket in huis te halen met genoeg voor ongeveer drie dagen. Bewaar het noodpakket altijd in huis. Veel van de spullen die je nodig hebt als er geen elektriciteit, gas of water is, heb je al in huis. Voor sommige dingen moet je iets meer investeren.
Bliksem

Wat doe je bij onweer?

Onweer kan heel gevaarlijk zijn door de bliksem. Bliksem is vooral een risico als het onweer dichtbij is. Onweer is dichtbij als er minder dan 10 seconden zit tussen de bliksemflits en de donderslag. Ook is er vaak veel wind en soms hagel bij onweer.
Water slaat tegen de kade

Wat doe je bij een overstroming?

In Nederland komen overstromingen weinig voor. Door onze dijken, sluizen en polders zijn grote overstromingen tot een minimum beperkt. Toch is een overstroming niet uitgesloten. Hoe groot de kans is, ligt aan de verwachte waterstanden en natuurlijk het weer. Weet jij wat je moet doen?
Ordeverstoring drukke menigte

Wat doe je bij paniek in een grote groep mensen?

In Nederland worden veel evenementen georganiseerd waar veel mensen komen. De organisatoren, de gemeente en de hulpdiensten bereiden zich voor en nemen maatregelen. Maar stel dat er paniek uitbreekt, waardoor mensen gaan duwen. Dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen.
Brandweer blust vanuit hoogwerker

Wat doe je bij rook?

Bij iedere brand komt rook vrij. Rook inademen is erg ongezond. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de rook. Zo adem je geen schadelijke stoffen in.
auto in de sneeuw

Wat doe je bij sneeuw, hagel en ijzel?

Sneeuw, hagel en ijzel zorgen voor gladheid. Dat is gevaarlijk voor het verkeer en vooral voor fietsers en voetgangers. Bij stevige hagel en in sneeuwbuien is er ook slecht zicht. Door ijzel en sneeuw kunnen boomtakken of zelfs hoogspanningskabels afbreken. Bij grote hoeveelheden sneeuw kunnen daken instorten.
Vrouw met paraplu in storm

Wat doe je bij storm en harde windstoten?

Bij storm en windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur kunnen er al dakpannen van het dak af waaien. Bij windstoten van meer dan 100 km per uur is het echt gevaarlijk. Je kunt geraakt worden door losvliegende voorwerpen. En bomen kunnen omwaaien. Weet jij wat je moet doen en hoe je je kunt voorbereiden op storm?
wat-doe-je-bij-stroomstoring

Wat doe je bij uitval van gas, water en stroom?

Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de normaalste zaak van de wereld. We zijn er dan ook van afhankelijk. Het uitvallen van deze voorzieningen kan altijd gebeuren, maar kan ook flinke overlast geven. Elk jaar zitten Nederlanders zo'n 22 minuten zonder stroom, vaak door graafwerkzaamheden, extreem weer of overbelasting van het net. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Bereid je dus voor!
Gewapende ME bij legervoertuig

Wat doe je bij een aanslag?

De kans dat je slachtoffer wordt van een terroristische aanslag of bij extreem geweld is klein. De overheid doet er alles aan om dreigingen op tijd te herkennen en een aanslag te voorkomen. Maar toch kan het gebeuren. Denk daarom na over wat je kunt doen als je een aanslag meemaakt.
Kraan

Wat doe je bij uitval van drinkwater?

De drinkwaterbedrijven Oasen en Evides leveren betrouwbaar drinkwater. Helaas doen zich wel eens storingen voor en kan er even geen water geleverd worden. Of er wordt een kookadvies uitgegeven. Bijvoorbeeld als er werkzaamheden zijn geweest aan het leidingnet.
Ambulancemedewerker loopt langs ambulance met politieauto op achtergrond

Wat doe je bij een ongeval op de weg?

Verkeersongevallen op de weg gebeuren bijna elke dag. De gevolgen kunnen soms ingrijpend zijn. Ook als je zelf geen direct slachtoffer bent, maar wel te maken hebt met files door een ongeluk. Bereid je daarom voor als je de weg op gaat.
Nooduitgang bord

Hoe maak je een vluchtplan?

Een vluchtplan is altijd belangrijk om te hebben in geval van nood. Maak daarom een vluchtplan. Zorg ervoor dat alle bewoners van jouw woning weten wat ze moeten doen als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.
wat-doe-je-bij-koolmonoxide

Wat doe je bij koolmonoxide?

Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij slechte verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Denk aan een geiser, gas- of houtkachel of verwarmingsinstallatie. Je proeft of ruikt het niet. Daardoor is het erg gevaarlijk.
Paraplu waar veel regen af valt

Wat doe je bij extreem veel regen?

Extreem veel en harde regen kan vervelende gevolgen hebben of zelfs gevaarlijk zijn. Straten, tunnels, huizen, winkels en andere gebouwen kunnen onder water komen te staan. Ga je de weg op houd dan rekening met slecht zicht en slipgevaar. Ook kan de stroom uitvallen. Houd altijd de lokale weersvoorspellingen in de gaten.

Bekijk ook eens een aantal belangrijke veiligheidsthema's.

Bekijk hier de thema's